Посол доброї волі Фонду ООН з народонаселення (ЮНФПА), відома акторка й письменниця Ешлі Джадд побувала на сході України для того, щоб привернути увагу до важкого становища жінок і дівчат в умовах конфлікту, повідомляє Центр новин ООН.

 

 

Під час візиту акторка відвідала пологовий будинок у Краматорську, де після початку конфлікту різко збільшилася кількість породілей. Посол доброї волі ЮНФПА передала чергову партію гуманітарної допомоги — спеціальні набори з медикаментами й медичними засобами.


Ешлі Джадд побувала також у соціальних центрах і притулках для переселенців у Краматорську, Слов’янську та Святогірську.


«У тому, що ви стали жертвами насильства, немає вашої провини. Вам не слід соромитися свого становища. Ви заслуговуєте поваги за те, що намагаєтеся боротися із проблемою насильства стосовно жінок», — сказала Ешлі Джадд, спілкуючись із жінками, які постраждали від агресії.


В умовах конфлікту рівень насильства щодо жінок зростає, і, на жаль, Україна не є в цьому винятком. Згідно з дослідженнями Фонду ООН з народонаселення, 22 відсотки всіх жінок в Україні постраждали чи продовжують страждати внаслідок фізичного або сексуального насильства. При цьому 80 відсотків жертв ніколи не зверталися по допомогу, інформує Центр новин ООН.


«Ми намагаємося достукатися до жінок і закликаємо їх не мовчати та говорити про це ганебне явище. Про багато випадків насильства жінки не повідомляють. З одного боку, в країні не вистачає якісних послуг для допомоги таким людям, а з другого — існує тенденція приховувати цю проблему», — сказала Ешлі Джадд, яка вже багато років добивається захисту прав жінок і дівчат.


Акторка є послом доброї волі ЮНФПА, який займається реалізацією програм з розширення прав і можливостей жінок. Починаючи з 2015 року, на сході України під егідою ЮНФПА функціонують 20 мобільних бригад, у складі яких працюють професійні психологи й співробітники соціальних служб. Вони забезпечують психологічну підтримку там, де вона не доступна, особливо у віддалених сільських районах.

Фото із сайту Центру новин ООН.