Японські сили самооборони було приведено в повну бойову готовність через повідомлення про ймовірний запуск балістичної ракети з території КНДР. Відстежувати її траєкторію було доручено кораблям з високоефективними радіолокаційними станціями. При потребі готові були «включитися» системи протиракетної оборони Patrіot. Військові одержали наказ перехопити ракету чи її уламки, якщо вона загрожуватиме території Японії.

 

Пізніше об’єднаний комітет начальників штабів збройних сил Південної Кореї повідомив, що справді у вівторок вранці Північна Корея здійснила запуск ракети із регіону поблизу східного портового міста Вонсан, однак ця спроба виявилася невдалою. Японський канал NHK інформував, що це могла бути балістична ракета середньої дальності «Мусудан», яка здатна пролетіти і вразити ціль на відстані 4 тисячі кілометрів. На такій відстані від території КНДР знаходиться острів Гуам, де розташована американська військова база.


Міністр оборони Японії Ґен Накатані повідомив, що японські збройні сили не зафіксували появи ракети над територією Японії.


Подібна ситуація із невдалим запуском балістичної ракети з території КНДР була в квітні. Тоді японські збройні сили одержали наказ про підготовку до перехоплення ракети, якщо вона загрожуватиме території країни. Той наказ діяв аж до 11 травня. І ось нові підстави для його відновлення.


Рішучий осуд чергових спроб Пхеньяна продовжувати свою ядерну програму всупереч резолюціям Ради Безпеки ООН і, зокрема, через останній запуск балістичної ракети висловив уряд США.


На недавньому саміті лідери країн «Великої сімки» обговорювали нові загрози світу та необхідність ефективніше протистояти ядерному шантажу з боку Пхеньяна. Однак поки що зусилля міжнародної спільноти на КНДР не діють.

Токіо.