Адміністрація президента Румунії Клауса Йоханніса повідомила, що глава держави видав указ про відкриття кримінальних справ проти чотирьох екс-міністрів. 

 

Підставою для цього став лист від прокурорів з управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією, які мають докази участі трьох екс-міністрів фінансів і одного — економіки в схемах розкрадання коштів із бюджету в рамках кримінальної справи проти компанії «Ромпретрол Груп».


Згідно з румунським законодавством добро на притягнення до відповідальності чинних і колишніх держчиновників має дати президент. Екс-міністри кількох урядів Румунії підозрюються у співучасті в розкраданні бюджетних коштів на загальну суму в 700 мільйонів доларів.


Відкриття кримінальних справ проти колишніх і чинних міністрів у Румунії уже не сенсація. У цій країні, яка для багатьох стала прикладом у боротьбі з корупцією, кримінальні справи заведено на екс-президента й екс-прем’єра, багатьох міністрів. Деяким із них суд призначив різні строки тюремного ув’язнення із конфіскацією неправедно нажитого майна.