Наприкінці травня делегація Верховної Ради з офіційним візитом відвідала італійський парламент. Про це повідомив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Алєксєєв.

 

 

За його словами, наші депутати провели низку заходів, серед яких були й конференція з українського питання, зустріч з італійськими делегаціями ОБСЄ та НАТО, спільне засідання комітету з міжнародних відносин із нашою делегацією. Говорили, зокрема, про порушення перед Європейською спільнотою питання доцільності пролонгування санкцій. Народний обранець підкреслив: нині в Італії багато проросійсько налаштованих політичних рухів, представники яких постійно зачіпають цю тему. Як наслідок: в їхньому законодавчому органі реєструвалося з десяток постанов про скасування санкцій, які, однак, не знайшли підтримки. Під час двосторонніх зустрічей українські законотворці відчули підтримку з боку більшості італійських парламентаріїв. На переговорах вдалося зійтися на спільній думці: конфлікт на сході нашої країни — проблема всієї європейської спільноти, а санкції — сильний стимул для стримування російської агресії, і вони мають тривати до повного виконання Мінських угод.

Під час візиту укладено меморандум про міжпарламентську співпрацю України та Італії, повідомив С. Алєксєєв. Текст цього документа вже відпрацьовано, залишилося внести лише технічні правки, а дата підписання призначена на 15 вересня цього року. Україна стане 28-ю державою, яка матиме таку угоду про співпрацю. Очікується, працюватимуть за трьома напрямами — політичним, економічним та культурним. Нині Італія проводить майже такі само реформи, як і ми. Там також обговорюють питання децентралізації, напрацьовують антикорупційне законодавство, змінюють судову систему. В економічному контексті Україна зацікавлена в залученні італійських інвесторів. Що стосується культури, то на початку року в Києві відкрили пам’ятник Данте Аліг’єрі, а в жовтні у Флоренції київський міський голова Віталій Кличко відкриє пам’ятник Тарасові Шевченку. Тоді ж сподіваються підписати меморандум про побратимство цих міст.

«Наша делегація складалася із представників коаліції та опозиції, — зазначив С. Алєксєєв. — Але ми показали єдину позицію, незважаючи навіть на провокаційні запитання, як, наприклад, про виконання Мінських угод, співпрацю з Європейським Союзом і ситуацію на сході».

 

Як зазначила голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, яка очолювала українську делегацію, парламентаріям вдалося переконати італійських колег, що ключовими пріоритетами для України є отримання безвізового режиму та продовження санкцій проти РФ. "Навіть ті з парламентаріїв, які були на зустрічах і до цього відвідували Крим, після всієї нашої аргументації змушені визнати, що порушили міжнародне законодавство і така практика, як відвідування Криму, має бути припинена", -- сказала вона.

 

У свою чергу інший член групи дружби Анатолій Денисенко розповів про проведені зустрічі з представниками бізнес-середовища Італії. За його словами, Італія зазнала економічних збитків через запровадження санкцій проти Росії, а тому Україна може запропонувати італійському бізнесу власний ринок, що позитивно позначиться і на економіці України. "Ці зустрічі були досить продуктивними, і ми сподіваємося, що співпраця між українським та італійським бізнесом вийде на якісно новий рівень", -- зазначив він.

 

Як наголосила Анна Романова, зараз дуже важливою є гуманітарна співпраця між Україною та Італією. Так, вона пропонує цього року, як було після аварії на ЧАЕС, знайти родини в Італії, готові взяти до себе на оздоровлення дітей із сімей, в яких один із батьків дістав поранення або загинув на Донбасі. "Це і сприятиме порозумінню між країнами та кращому розумінню тих подій, що зараз відбуваються в Україні, бо, на жаль, російська пропаганда викривляє уявлення про реальний стан справ", -- сказала вона, додавши, що також були досягнуті певні домовленості, які сприятимуть розвитку туризму.