У бідах професійно-технічної освіти багато хто звинувачує децентралізацію. Але це не так. Справжня причина полягає у браку аналізу, усвідомлення відповідальності, врешті, механічному підході уряду до розрахунку бюджету. На цьому, відкриваючи парламентські слухання «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення», наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд.

«Ми підвели професійно-технічну освіту під знищення. На жаль, держава нині не дбає про неї. Простіше, напевно, з технікумів робити коледжі, а потім університети для того, щоб комерціоналізувати вищу освіту, щоб можна було заробляти», — зазначила вона.

На думку заступника глави парламенту, пере-гляд моделі фінансування ПТУ потрібно робити за безпосередньої участі представників цього середовища. А також представників громад і регіонів. Для того, щоб не лише розуміти нинішню ситуацію, а й здійснювати довгострокове планування пріоритетів держави в тій чи іншій професії.

У свою чергу міністр освіти та науки Лілія Гриневич зауважила, що професійно-технічній освіти потрібні нові стандарти, приведені у відповідність до сучасних потреб ринку праці. «А модель фінансування мусить змінюватися разом з іншими компонентами», — сказала вона. Також додала, що на регіональних ринках праці відповідні органи влади мають визначитися з приводу актуальних для них професій.

Докладніше про перебіг слухань читайте в наступному номері газети.