У квітні-травні фахівці Рівненського обласного Гідрометцентру моніторили стан атмосферного повітря. Робили це в містах Рівне, Здолбунів та Рівненському районі -- в зоні розташування ПАТ "Волинь-цемент" та "Рівнеазот", ТОВ "Саноіл-Трейд" та "Акватон".

 

"Хімлабораторією Гідрометцентру було відібрано і проаналізовано 225 проб атмосферного повітря на вміст 11 забруднювальних речовин: пилу, оксиду вуглецю, діоксиду сірки та азоту, оксиду азоту, хлористого та фтористого водню, фенолу, формальдегіду, сірководню та аміаку, -- сказав начальник обласного Гідрометцентру Богдан МАСОВЕЦЬ, підсумовуючи акцію "Чисте повітря-2016". -- При перевірці ПАТ "Волинь-цемент" було несуттєве перевищення по "цементному пилу" біля заводу, що може негативно впливати на здоров'я населення, яке проживає біля підприємства. Моніторинг стану атмосферного повітря в селі Дядьковичі Рівненського району, де розміщене ТОВ "Саноіл-Трейд", не виявив перевищення забруднюючих викидів. У Рівному, в районі розміщення підприємства ТОВ ВП "Акватон", відбувається нерегулярне забруднення повітря у вранішні та вечірні години. Про це свідчать і скарги громадян на погіршення самопочуття. Ми долучатимемо екологічну інспекцію, щоб вона детальніше провела перевірку. Під час проведення акції ПАТ "Рівнеазот" зупинило свою роботу, тому виявити реальний стан забруднення повітря не вдалося. Але після відновлення його діяльності спеціалісти Гідрометцентру зроблять усі необхідні виміри.

В подальшому при проведенні таких акцій перелік населених пунктів змінюватиметься, щоб було реальне уявлення щодо якості атмосферного повітря в області та впливу підприємств на стан довкілля", -- пообіцяв Богдан Масовець.

 

Записала Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України