Хто не знає олімпійської чемпіонки Афін 2004 року Олени Костевич? Саме ця дівчина вміє геніально стріляти просто в «яблучко», залишаючи позаду своїх суперників. Золота медаль принесла Олені всесвітнє визнання. До речі, спортсменці тоді не виповнилося й 20 років! Уже на Олімпіаді в Лондоні дівчина виборола дві бронзові медалі. Причому вони далися нелегко — спортсмени буквально наступали один одному на п’яти. Нині вболівальники сподіваються, що наша спортсменка гідно виступить і в Бразилії.

 

Досьє «Голосу України»

 

Олена Костевич народилася 14 квітня 1985 року. Тренуватися почала в спортивно-стрілецькому клубі Чернігова. Закінчила Чернігівський технологічний університет. Нині навчається в аспірантурі Київського національного університету технологій та дизайну за спеціальністю «Економіка підприємства». Виступає за спортивні товариства «Колос» і «Динамо». Заслужений майстер спорту. Має звання лейтенанта СБУ, є членом збірної України і членом Федерації стрільби України.

 

За словами Олени, у стрільбі старий досвід допомагає мало. До кожних нових змагань готуватися треба по-новому. Тому нині її немає в Чернігові. Дівчина поїхала до Мюнхена на етап Кубка світу. У стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м підопічна Ігоря Чередінова знову вибороли медаль. Наша спортсменка стала другою, поступившись у фіналі лише китаянці Чжан Цзинцзин. Нагадаємо, що напередодні Костевич здобула й олімпійську ліцензію, яка дасть їй можливість виступити в Ріо-2016 у двох дисциплінах — пневматичний пістолет (10 м) і малокаліберний пістолет (25 м).


Живе й тренується Олена в Чернігові. Своїми спортивними успіхами вона багато в чому зобов’язана тренеру Ігореві Чередінову. На його думку, Олена — природжена стрільчиня. У неї для цього є всі необхідні дані і насамперед — спокійний характер. Займається Ігор Борисович зі своєю вихованкою майже 20 років. Причому за індивідуальною програмою. І робота дає результати, про що свідчать перемоги на найпрестижніших турнірах — кубках і чемпіонатах світу. За спортивні досягнення, самовідданість та волю до перемоги, а також піднесення міжнародного авторитету України видатну спортсменку нагороджено орденами «За заслуги» ІІ та ІІІ ступенів й орденами княгині Ольги ІІ та ІІІ ступенів.


Олена Костевич розповіла «Голосу України» про перемоги та підготовку до Олімпіади в Бразилії.


— Вітаємо вас з медаллю на етапі Кубка світу у Мюнхені. Чи задоволені своїм виступом?


— Дякую за вітання! На останніх зборах я багато приділяла уваги малокаліберній зброї, і цей успіх на дистанції 25 м є результатом моєї роботи. З 3-го місця на попередньому етапі Кубка світу в Ріо в квітні перемістилася на 2-ге в Мюнхені в цій дисципліні. Позитивну тенденцію видно, але водночас погіршився результат на 10 м з пневматичної зброї, тому, як максималістка, відчуваю радість від виступу на етапі Кубка в Мюнхені з присмаком гіркоти.


— Хто з ваших суперників є найбільшим конкурентом?


— Це китайські спортсменки, француженка Гобервіль, болгарка Гроздєва. Стрільба з пневматичного і малокаліберного пістолетів — це різні змагальні види, кожен з них потребує своєї підготовки. Об’єднує їх те, що необхідно максимально мобілізовуватися і викладатися.


— У чому секрет вашого успіху?


— Як на мене, це коктейль із досвіду, професіоналізму та везіння. Зі зміною правил частка везіння тепер набула ще більшої ваги. У стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м уже після восьмого пострілу розпочинається боротьба «на виліт», де після кожних двох наступних пострілів відсіюються по два спортсмени. Доки не залишиться двоє, які і розіграють між собою «золото». Ми називаємо це боротьбою на виживання... Не можу сказати, що нова система мені пасує більше. У мене були хороші результати й у класичній системі змагань, де сумували показники усіх пострілів. Нові правила діють уже чотири роки, а у нас і досі дискутують, доводячи, що попередній регламент був спрямований на найвищі досягнення.


— Коли відбудеться наступний етап Кубка світу?


— Попереду тренувальний збір на базі у Львові. Готуватимемося до наступного етапу Кубка світу в Баку, який відбудеться в кінці червня. Залишилося вже зовсім мало часу до Олімпійських ігор у Ріо. Нині відшліфовуємо техніку, багато стріляємо та працюємо з психологом збірної команди.


— Які очікування від майбутньої Олімпіади?


— Налаштовуюсь і працюю над тим, щоб гідно представити нашу країну на Іграх!

 

Спортивні результати


Золоту олімпійську медаль Олена Костевич виборола на Олімпіаді в Афінах. На Олімпіаді 2008 року в Пекіні до фіналу не потрапила, показавши тільки 31-й результат. Крім олімпійського «золота», спортсменка вигравала також чемпіонат світу 2002 року та фінал Кубка світу 2003 року. На Олімпіаді 2012 року в Лондоні Олена виборола дві бронзові медалі (пневматичний пістолет — 10 м, малокаліберний пістолет — 25 м.).

 

Олімпійські ігри в Лондоні 2012 року.


Фото надано НОК України.