Генконсульство Польщі у Вінниці торік поставило антирекорд у показнику відмов у видачі шенгенських віз. Про це свідчить статистика Єврокомісії, оприлюднена на початку весни. У цьому Генконсульстві отримали відмову 12 відсотків заявників. Для порівняння торік таких нещасливців було лише 1,6 відсотка. Загалом за підсумками минулого року статистика щодо відмов у шенгенських візах громадянам України порівняно з 2013-м погіршилася удвічі. Тоді цей показник становив 1,7 відсотка, 2014-го вже зріс до 2, а торік — сягнув 3,4 відсотка. На другому місці за кількістю відмов консульство Нідерландів в Україні, де візу не отримали 7,2 відсотка заявників (торік — 4,3). Також високий показник відмов — у консульства Бельгії (6,7 відсотка), консульств у Києві: Чехії (6,9), Німеччини (6,0), Греції (5,7), Швеції (5,7), Естонії (5,3%).

Цікаво, що в консульств Польщі в Луцьку та Києві відсоток відмов можна вважати незначним: 1,4 та 1,8 відповідно.

Та, попри сумну статистику, 


частка багаторазових шенгенських мультивіз, виданих торік в Україні, зросла з 52,4 відсотка до 56,8. 


І за кількістю видач таких віз торік лідирувала Словенія — ця країна дозволила в’їзд на територію Шенгену 99,7 відсотка тих, хто звернувся з таким проханням. Незважаючи на те, що Словенія ще не стала популярним туристичним напрямком для наших співвітчизників, країна вже багато років демонструє найбільш лояльну політику щодо видачі шенгенських віз українцям. На другому місці серед держав, де бажають бачити наших громадян, — Литва. Торік 79,4 відсотка заявників змогли отримати багаторазові візи. Третє місце (попри дивну ситуацію у Вінниці) посіла Польща. Згідно з середнім показником по всіх консульствах в Україні вона задовольнила клопотання 72,2 відсотка бажаючих отримати мультивізу. Високий рівень довіри до наших громадян демонструє і Словаччина, яка має консульства у Києві та Ужгороді (71,3 та 71,8 відсотка мультивіз відповідно). Замикають п’ятірку Нідерланди — 69,8 відсотка мультивіз.

Також слід зауважити, що торік зменшилася загальна кількість громадян України, які зверталися з приводу видачі шенгенських віз.