Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, а також представники релігійних організацій, парламентарії, урядовці, політики та бізнесмени зібралися вчора за одним столом під час Національного молитовного сніданку. Традицію об’єднуватися у зверненні до Творця підтримують у сотні демократичних країн. У нашій такий сніданок відбувся уп’яте. У 2011-му вперше його провели за ініціативою партії Християнський демократичний союз і за підтримки європейського християнського політичного руху.

 

«Радий що українська традиція молитовного сніданку з кожним роком збирає дедалі більше прихильників, — сказав Голова Верховної Ради Андрій Парубій, відкриваючи почесне зібрання. — Важливо, що не лише політики, а й керівники всіх релігійних спільнот залишаються небайдужими». Очільник законодавчого органу висловив задоволення тим, що Україна в час війни демонструє таку міжконфесійну єдність, і подякував усім за таке об’єднання «в цей важкий для нас час». Андрій Парубій подякував духовенству за підтримку воїнів, які на сході захищають нашу незалежність, і за допомогу переселенцям, змушеним покинути рідні домівки, що опинилися під російською окупацією. «Хочу запевнити як Голова Верховної Ради: ми не дозволимо російським агентам впливу порушувати цю міжконфесійну єдність», — наголосив глава парламенту. Найближчим часом він має намір провести зустріч із всеукраїнською радою церков. «Для нас важлива наша єдність — і духовна, і політична, — сказав він. — Символічно, що цей молитовний сніданок проходить у день, коли ми можемо завершити судову реформу і дати нашим співвітчизникам шанс на справедливість. Нехай наша спільна молитва пошле нам силу й мудрість у цей день».


Ранкову молитву виголосив патріарх Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет. «Насамперед маємо попросити у Бога миру для країни, — зауважив він. — Ми перебуваємо в такому прекрасному залі, а наші воїни помирають на сході». У зверненні до Всевишнього прозвучали, зокрема, такі слова: «Будьте сміливими, стійте і побачите спасіння від Господа, бо Господь переможе за нас». «Як щезає дим, так нехай щезнуть вороги наші, як прах розсипається від лиця вітру, так нехай розвіються їхні думки знищити державу нашу українську», — сказав патріарх.


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман висловив припущення, що цей ранок став особливим для кожного з присутніх. «Молитовний сніданок —  це традиція, яка входить в наше життя і дає можливість кожному замислитися над тим, що ми робимо, як живемо, як бачимо спільне майбутнє», — підкреслив він. Очільник уряду переконаний, що будь-які зміни неможливі без духовної сили, без віри і єдності, які демонструвалися в залі. «Дуже хочу, щоб ця єдність увійшла в наше життя на багато років, — побажав В. Гройсман. — Ми маємо багато викликів, але знаємо відповіді на них і чого нам не вистарчає. Нам бракує елементарної єдності, яка дає можливість здолати все». Він висловив переконання в тому, що кожен із присутніх на зібранні буде відданий прагненню змінювати цей світ на краще, бажанню робити свою справу настільки чесно, щоб кожен громадянин відчув турботу, тепло і любов.

 


До молитви за лідерів країни та світу закликали долучитися народні депутати від різних фракцій та урядовці (на знімку). Вони просили в Бога благословення для Голови Верховної Ради і кожного народного депутата.

«Даруй бачення і мудрість писати та стверджувати закони, які будуть засновані на одвічно Твоєму законові, Господи», — казали вони, наголошуючи: «Нехай праведність та мир пануватимуть у парламенті». Благословення вимолювали й для кожного голови державної адміністрації, міського та сільського голови й просили для них можливості жити та служити народові. Не оминули й судочинство та правоохоронну систему в проханні послати їх представникам праведність і чесніть, надихнути на дотримання справедливості та висловлення рішень із мудрістю і страхом Божим. Та найбільш чуттєвим, мабуть, було благання до Всевишнього підняти молоде покоління лідерів, здатних брати відповідальність. «Благослови їх ефективно будувати країну в християнських цінностях, — просила колишній народний депутат, а нині міністр освіти та науки Лілія Гриневич. — Нехай сила, креативний розум і наснага супроводжують їх у досягненні величних цілей в розвитку своєї Батьківщини». На завершення парламентарії та урядовці подякували Богові за друзів України в усьому світі, за їхню допомогу й за те, що вони з нами.


Мали слово під час сніданку й іноземні гості. Так, стало відомо, що в конгресі Сполучених Штатів Америки кожного четверга вранці молитовна група просить у Бога допомоги у вирішенні державних справ. У часи Другої світової війни президент Франклін Рузвельт закликав конгрес працювати разом, щоб розв’язати всі проблеми, які виникли в країні. Зібравшись, усі зрозуміли, що проблеми настільки великі, що варто помолитися за їх розв’язання. Фактично це й стало початком молитовного сніданку. Пізніше така традиція вийшла на загальний національний рівень.


Член Європарламенту Броніслав Шкріпек зі Словаччини розповів про свій шлях до віри. Каже, його виховувала мама-комуністка, і до 20 років він не знав, що це таке. Прозріння прийшло, як він каже, під час служби в соціалістичній армії. «За секунди я зрозумів, що Бог є життя», — пригадує ті часи. «У залі Європарламенту часто ухвалюють документи, які, хоч і називаються законом, але часто виступають проти Бога, — наголосив Б. Шкріпек. — Хочу просити, щоб ви трималися вашої віри».


Президент Петро Порошенко виголошував завершальне слово. Перед тим офіцери, які нині у лавах народних депутатів, помолилися за всіх, хто захищає свою Батьківщину. Глава держави подякував їм за це. Цьогоріч очільник країни вперше долучився до Національного молитовного сніданку. «Сподіваюся відтепер присутність Президента на такому заході стане доброю традицією», — сказав він, підкресливши, що звичка просити в Бога щедрот для країни приживається в нашій країні в найдраматичніші часи новітньої історії. За таких умов багато людей звертаються до Творця, молячи про зупинення війни. «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими наречуться», — зацитував Біблію глава держави. Він зауважив: «На окупованих територіях триває тотальне обмеження прав людини, в тому числі й цілеспрямоване обмеження релігійної свободи, ведеться переслідування віруючих, утискаються їхні права». Насамперед, за словами очільника країни, це стосується Київського патріархату, греко-католиків, протестантів, мусульман, іудеїв. Напади супроводжуються викраденнями, побиттями, катуваннями, погрозами та захопленням храмів, молитовних будинків, соціальних і реабілітаційних центрів.


Учорашнє зібрання Петро Порошенко назвав «чудовою нагодою для спілкування і повного порозуміння різних людей, яких об’єднує дарована Господом земля». «Нехай благословення Господнє прийде в кожну родину», — завершив Президент.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (крайній ліворуч), Святійший Патріарх Філарет (крайній праворуч) під час П’ятого національного молитовного сніданку.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.