Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль допускає, що «списки отримувачів грошей із «чорної каси» Партії регіонів було викрадено під час підпалу центрального офісу Партії регіонів на вул. Липській у Києві 18 лютого 2014 року під час Революції Гідності». А далі наполягає: «Підпал був інспірований Службою безпеки України».

 

— Я був членом Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування злочинів під час Революції Гідності і розглядав цей підпал як один з епізодів, — зазначає Г. Москаль. — Офіс Партії регіонів на Липській належав народному депутату від ПР Григорію Смітюху, котрий тоді мав конфлікт із керівництвом партії. Тому його майно не шкода було принести «в жертву». До речі, Смітюх так само схилявся до версії, що підпал був інспірований тодішньою владною верхівкою. Причина? «Продемонструвати суспільству крайній екcтремізм протестувальників і дати привід Януковичу вжити щодо них жорстких заходів.


Однак на той час, 18 лютого, ситуація в країні вже не контролювалася адміністрацією Президента, — каже Москаль.— Підпал влаштували ізсередини працівники СБУ або їхня агентура, а вже після цього до партійного офісу збіглися протестувальники. Під час пожежі загинули двоє людей. У метушні, що виникла, з офісу викрали гроші, цінні речі та «амбарну книгу» Партії регіонів, яка перебувала в СБУ. А тепер її вирішили в такий спосіб легалізувати». Далі голова Закарпатської ОДА, колишній народний депутат України, констатує: «кримінальна справа з підпалу офісу ПР по сьогодні так і не розслідувана до кінця, паліїв не встановлено й не притягнуто до кримінальної відповідальності».


Тим часом голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник під час прес-конференції розповів, що до НАБУ надійшла 841 сторінка «чорної бухгалтерії» регіоналів за 2008—2012 роки.


Також він сказав, що деяким людям, чиї прізвища зазначено в «чорній бухгалтерії» Партії регіонів, може загрожувати небезпека: «Життя деяких осіб реально під загрозою, оскільки питання дуже серйозне. Нині вживаються заходи для того, аби не допустити, щоб вони залишили країну, і порушується питання про їхню безпеку, адже прізвища озвучено на всю країну», — сказав Ситник.


А. Ситник повідомив також, що НАБУ вже розпочало ідентифікацію осіб, чиї підписи були у скандальних документах.

Закарпатська область.