Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало Старокостянтинівський молочний завод, Галіївський маслозавод, ПАТ "Дубномолоко" та Яготинський маслозавод загалом майже на 36 тисяч гривень за антиконкурентні узгоджені дії на ринку заготівлі молока для промислової переробки.

 

Як повідомили у відділенні, в населених пунктах Старокостянтинівського району заготівельники кілька місяців одночасно до однакового рівня знизили закупівельні ціни на молоко від індивідуальних господарств населення. Хоча при цьому мають різну спеціалізацію та номенклатуру молочної продукції, різні технологічні умови її виробництва, обсяги закупівлі сировини, потужності, собівартість виробництва молочної продукції, шляхи її реалізації покупцям. Тож будь-які зміни на ринках готової молочної продукції не можуть обґрунтувати одночасне встановлення закупівельних цін на молоко на однаковому рівні.

 

Економічно необґрунтована паралельна поведінка кількох провідних покупців товару на ринку призвела до значного зниження закупівельних цін та була визнана порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України