Неподалік села Майдан, що в Дубенському районі на Рівненщині, місцеві жителі знайшли листівки часів ОУН-УПА. Хто їх розкинув, невідомо. Утім, за тутешнім поголосом, видали "на гора" матеріали 40-х років минулого століття мешканці сусіднього села. Вони, мовляв, у лісі знайшли повстанський схрон, а в ньому діжку з листівками. А ось оприлюднили їх шляхом підкидання, щоб не видавати своїх імен й археологічного старательства.

 

За визначенням місцевих спеціалістів-істориків, знайдені листівки -- оригінали. А текст на них той, який зачасти вживався в повстанській підпільній пропаганді. Як-от, приміром, не позбавлений й нинішньої актуальності: "Українська молоде! Ти маєш право на забави, танці, музики. Але не час на них сьогодні, коли так густо ллється кров народу" (на знімку).

 

Директор Державного історико-культурного заповідника міста Дубно Леонід КІЧАТИЙ вважає, що ці матеріали мають стати історичними експонатами установи, яку він очолює. При цьому зауважує: "Зрозумійте, коли знаходиться таке, то мають з такими експонатами працювати фахівці, щоб усе ретельно дослідити і задокументувати, де саме знайдено, бо на цьому місці ще щось схоже може бути. Це ж частинка нашої історії. Тому важливо дізнатись, чому саме там. Можливо, це зможе ще відкрити якийсь новий напрямок чи нові події та прізвища...".

 

Євген ЦИМБАЛЮК,
краєзнавець.

Фото надано автором.

 

Рівненська область.

 

Голос України