Мукачівський міськрайонний суд розглянув адміністративний позов Закарпатської ОДА до Івановецької сільради (Мукачівський район) щодо перейменування топонімів у рамках закону про декомунізацію. Сторону позивача на суді представляв сам голова ОДА Геннадій Москаль (на знімку ліворуч), повідомляє його прес-служба.

Справа стосувалася рішення сільради, яка всупереч закону змінила назви вулиць, перейменованих розпорядженням голови облдержадміністрації. Особливе обурення викликало рішення сільських депутатів щодо назви вулиць, яким керівник області присвоїв імена двох добровольців, що загинули, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України на Донбасі, — Альберта Падюкова та Василя Лавкая. Розташовані вулиці в селі Клячанові, яке входить до складу Івановецької сільради.

— У сільради та сільського голови було дев’ять місяців на виконання закону про декомунізацію, — заявив у суді Г. Москаль. — Я особисто відправив їм листа з нагадуванням про необхідність перейменувати прокомуністичні топоніми. Сільська влада всі строки пропустила, а коли я, в рамках наданих мені законом повноважень, перейменував вулиці Жовтневу та Ворошилова на Альберта Падюкова та Василя Лавкая, депутати зібрали сесію й змінили ці назви на свій розсуд — на Виноградну та Нивлянську.

Альберт Падюков був бійцем батальйону «Айдар», а Василь Лавкай — «Правого сектору». Обидва вони проживали в Клячанові й поховані на сільському кладовищі. Розпорядження голови ОДА обов’язкове для виконання на всій території області й може бути скасовано лише Президентом або Окружним адміністративним судом. Тож рішення сільради незаконне. А з морально-етичної точки зору — це плювок в обличчя всім патріотам, котрі захищають Україну на Донбасі.

Відповідач, сільський голова Іванівців, на судовому засіданні не зміг пояснити, чому не виконав закон про декомунізацію в передбачений термін, а на проголошення рішення суду взагалі не з’явився.

Постановою Мукачівського районного суду позов Закарпатської ОДА задоволено повністю. Рішення Івановецької сільради щодо перейменування вулиць визнано незаконним і скасовано.

Закарпатська область.

Фото надано прес-службою ОДА.