Учора розпочалися навчання країн НАТО «БАЛТОПС-16» — одні із найбільших та найважливіших маневрів у Балтійському морі, які від початку своєї 44-річної історії виконують одне із головних завдань — демонструють морську присутність Альянсу в цьому регіоні.

 

Навчання, що стартували в столиці Естонії Таллінні, триватимуть до 19 червня, але, крім естонської території, матимуть свої фази в Фінляндії, Швеції, Польщі та Німеччині. В цьогорічній експедиції беруть участь понад 40 кораблів ВМС, 60 літаків і більш як 6 тисяч військовиків із 17 держав-учасниць та країн-партнерів блоку. Організатором маневрів є командування Ударних військово-морських сил НАТО.


Варто відзначити, що упродовж двох десятиліть після завершення холодної війни в рамках навчань «БАЛТОПС» натовські військовики відпрацьовували переважно рятувальні місії у басейні Балтійського моря або антитерористичні заходи. Проте, з огляду на агресію Кремля проти України, починаючи з минулого року організатори маневрів змінили їх характер, зосереджуючи завдання учасників на відпрацюванні злагодженості на випадок регулярних бойових дій на морі.


Як наголошують експерти: це «повинно зробити важливий меседж для Кремля», суть якого в тому, що «США і НАТО налаштовані рішуче до проведення дій у Балтійському морі та готуються на випадок виникнення ситуації, в якій будуть вимушені пробиватися в цей регіон для посилення потенціалу країн Балтії під час кризи чи війни».

Підтвердженням цього може слугувати те, що Пентагон перекинув до Великої Британії для участі у «БАЛТОПС-16» (а також у сухопутних навчаннях «Удар шаблі-16», які тривають на території трьох країн Балтії з 27 травня по 22 червня) три стратегічні бомбардувальники Б-52. Мета — їх «інтеграція у багатонаціональні операції за різними сценаріями», зокрема для «забезпечення близької повітряної підтримки американської авіації для наземних операцій сил Альянсу».


З другого боку, наголошують спеціалісти, «БАЛТОПС-16» має своїм завданням допомогти країнам Східної Європи разом з іншими країнами Альянсу нагадати методи ведення бойових дій на морі, яких упродовж останніх 20 років належним чином не підтримували й не розвивали.


Тим часом 1 червня міноборони РФ оголосило, що в Балтійський флот в ході літнього періоду навчань, що саме розпочався, візьмуть участь у 20 різноманітних навчаннях, в ході яких буде відпрацьовано практичні дії корабельних сил, берегових військ і морської авіації, зокрема десантування на «непідготовлений берег».

Варшава.