Чернігів уже звикає до виборів, як до змін у погоді. Не так давно одна частина обласного центру переживала гречано-грошові пристрасті, а тепер до середини літа така само доля очікує іншу частину міста. Плюс до частини Чернігова передвиборні пристрасті вируватимуть і в двох районах області — Чернігівському та Ріпкинському, що входять до 206-го округу, де призначено позачергові вибори.


Перший заявку на кандидування — задовго до оголошення дати виборів — зробив керівник «Укрбуду» Максим Микитась: його вітання на білбордах з Великоднем цілком прогнозовано спричинили запитання: «Хто це такий?». Що й потрібно було для першої заявки невідомого в Чернігові діяча. Щоправда, він поки що не поспішає реєструватися кандидатом у народні депутати.


Натомість першими ЦВК зареєструвала екс-парламентарія Єгора Фірсова як самовисуванця та місцевого фермера Григорія Ткаченка від Аграрної партії. Є. Фірсов уже заявив, що купив кілька пар кросівок, щоб обійти кожну квартиру, не здогадуючись, напевно, що в цьому окрузі не стільки міських квартир, скільки сільських дворів. І обійти їх буде доволі складно, якщо, скажімо, від Чернігова до Мньова, села на Дніпрі, — 60 кілометрів. Розтягнутим є і Ріпкинський район. Та й виключно російська мова кандидата не грає йому на руку — хіба що в Добрянці та Радулі, де ще діють російські старообрядницькі громади.


Григорій Ткаченко у своєму селі Лукашівка під Черніговом є найповажнішою людиною — його бізнес створено його руками. Він і церкву ремонтує, і дороги підрихтовує, і п’яниць виховує — в селі, крім нього, немає жодної владної чи економічної структури. Щоправда, є ще один фермер, з яким дружньо сусідить Григорій. Він був депутатом районної ради, на Майдан не раз возив продуктову допомогу. А в районі вже стали роздавати лампочки з його портретом на упаковці та лозунгом «Підтримай свого!».


Партія «УКРОП» на своєму з’їзді висунула кандидатом підприємця Ярослава Гірича, що займається боротьбою зі щурами. І не варто з цього сміятися: його фірма має хороші прибутки, адже від жеків отримує практично монопольно гарантовані доходи, що їх сплачують усі мешканці міста. Проте це висування виявилося скандальним, оскільки він є зятем відомого в місті голови адміністративного суду, за яким, як би так делікатно сказати, дуже переживає люстрація...


«Самопоміч» запропонувала кандидатуру директора Чернігівської молочно-індустріальної компанії Олександра Кириндася, про якого, попри великі масштаби компанії, поки що мало знають у Чернігові.


Наступний тиждень, напевно, принесе нові кандидатури і нові викрутаси передвиборної гонки. Як, скажімо, те, що голова окружної виборчої комісії від Блоку Петра Порошенка, як з’ясувалося, на минулих виборах представляв Партію регіонів.

Чернігівська область.