Учора Президент України Петро Порошенко провів підсумкову прес-конференцію з нагоди другої річниці перебування на посаді глави держави. На неї акредитувалися 230 журналістів із понад 100 вітчизняних та зарубіжних ЗМІ.

 

Президент наголосив, що нині відкрилося друге дихання проведення змін у країні — ухвалюються найважливіші тактичні та стратегічні рішення. А неукраїнський сценарій посіяти хаос і безладдя у країні провалився, отримавши опір державницьких сил. «У Верховній Раді було сформовано нову коаліцію і нову більшість, сформовано новий уряд, який запропонував суспільству план стратегічних дій», — сказав П. Порошенко.


«Повною перемогою» назвав Президент підтримку Верховною Радою законопроекту про судоустрій і статус суддів і змін до Конституції України в частині судочинства.

Президент наголосив, що головне в цій реформі — відновлення справедливості, правди, що неможливо повернути без змін у судах. «Якби вчора судова реформа провалилася, це б означало консервацію старої судової влади на роки», — зауважив П. Порошенко.

 

Коли нарешті безвізовий режим?

 

Щодо того, коли може бути запроваджено безвізовий режим для України з країнами ЄС, Порошенко відповів: «Не виключено, на жаль, що це може відбутися в березні. Але я залишаюся оптимістом, що Україна отримає до кінця року безвізовий режим».

 

Дата повернення Савченко переносилася п’ять разів

 

Президент заявив, що дата визволення Надії Савченко з російського полону переносилася п’ять разів. За його словами, спочатку пропонувалося передати Надію для відбування покарання в Україну, але цей сценарій був неприйнятний, бо ми визнаємо Надію невинною. Три рази з цього приводу Петро Порошенко розмовляв із Путіним по телефону і було досягнуто розуміння, що застосовуватиметься право помилування. Потім домовилися про те, що не буде оскарження судового рішення, щоб не затягувати повернення Надії. І нарешті було призначено останню дату — 25 травня, — коли синхронно відбулася передача російських грушників і Надії Савченко.

 

Передача активів у «сліпий траст»

 

Відповідаючи на запитання щодо так званого «офшорного скандалу», Петро Порошенко відзначив роботу журналістів і заявив, що компанія, яка згадувалась у журналістському розслідуванні, була створена з однією метою — передача активів Петра Порошенка в «сліпий траст», у довірчу власність, щоб відокремитись від бізнесу. Водночас він запевнив, що переведень коштів на рахунки цієї компанії не було, чому було надано переконливі докази.

 

Чи можуть бути вибори на окупованому Донбасі?

 

На це запитання Президент відповів: якщо вибори відбудуться зараз і їх проведуть окупанти, ані ми, ані весь світ їх не визнає, так само, як не визнано фейковий референдум у Криму. Петро Порошенко наголосив, що вибори за Мінськими угодами можуть бути забезпечені лише тоді, коли буде відновлено український суверенітет на території Донбасу. «Спочатку має бути виконано безпековий компонент, лише потім — політичний компонент», — сказав глава держави. Також він зазначив, що безпековий компонент полягає не лише у припиненні стрільби, а й у встановленні контрольних пунктів і постів із міжнародних сил у місцях зберігання зброї і на неконтрольованій ділянці україно-російського кордону. Спочатку це пропонувалося за участю моніторингової місії ОБСЄ. Однак нині всі дрони ОБСЄ збито бойовиками. І тому тепер обговорюється питання про запровадження спеціальної озброєної місії ОБСЄ, яка забезпечить контроль за безпекою в регіоні. Сьогодні вже маємо серйозний дипломатичний успіх у переговорах, і Президент сподівається, що завершимо цей процес до кінця року. Обговорюється і концепція, яке має бути виборче законодавство. Однак глава держави переконаний: виборче законодавство має бути українським.

Президент привітав представників ЗМІ із Днем журналіста, наголосивши, що свобода слова є одним з індикаторів справжньої європейськості та одним із здобутків Революції Гідності.