Футбол. Контрольні матчі національних збірних.
Німеччина — Угорщина. 2:0. Гельзенкірген. «Фельтінс-Арена». 61 000 глядачів. 23 градуси. Рефері — Мартін Стрембергссон (Швеція). Голи: Ланг, 39 (автогол), Мюллер, 63.
Німеччина: Нойєр, Гектор (Джан, 46), Боатенг, Рюдігер, Геведес, Гедіра (Гомес, 46), Кроос (Швайнштайгер, 68), Мюллер (Сане, 69), Озіл, Дракслер (Шюррле, 61), Гьотце (Подольський, 79). Тренер — Йоагім Льов.
В атаці чемпіони світу почувалися комфортно, якщо порівняти цю зустріч із програною словакам грою (1:3).
Після поєдинку Йоагім Льов сказав:
— Хто зіграє на вістрі в матчі з Україною? Поки що я точно не знаю. І Гьотце, і Гомес мають шанс вийти в основі. Я дуже задоволений тим, як вони себе показують. Маріо Гомес завжди дуже небезпечний, коли справа доходить до карного майданчика. Проте, найімовірніше, з позицією центрального форварда ми визначимося ближче до зустрічі наступної неділі...

***

Північна Ірландія — Словаччина. 0:0. Трнава. Стадіон Антона Малатинського. 18 000 глядачів. 17 градусів. Рефері — Раду Петреску (Румунія).
Північна Ірландія: Макговерн, Бейрд, Маколі, Кеткарт (Г’юз, 30), Джоні Еванс, Фергюсон (Годсон, 86), Девіс, Макнейр (Маклафлін, 90+1), Норвуд (Коррі Еванс, 84), Лафферті (Вашингтон, 55), Ворд (Мадженніс, 46). Тренер — Майкл О’Ніл.
Збірна Словаччини протягом усього матчу грала першим номером, але не зуміла створити жодних клопотів гостям. Майбутній суперник нашої команди на Євро продемонстрував досить упевнену гру в обороні.

***

Албанія — Україна. 1:3. Голи: Степаненко, 8, Садіку, 12, Ярмоленко, 49, Коноплянка, 87.
Албанія: Беріша, Джака (Башу, 62), Маврай, Гісай, Цана (Айєті, 46), Аголлі, Каче (Балай, 74), Роші, Абраші (Мемушай, 51), Леньяні (Гаші, 67), Садіку (Цікалєші, 61). Тренер — Джані Де Б’язі.
Україна: П’ятов, Федецький, Хачеріді, Ракицький, Шевчук (Бутко, 46), Степаненко (Тимощук, 90), Сидорчук (Ротань, 67), Гармаш (Коваленко, 46), Коноплянка, Ярмоленко (Зінченко, 77), Зозуля (Селезньов, 62). Тренер — Михайло Фоменко.
Рефері — Паоло Маццолені (Італія).
Бергамо. Стадіон «Атлеті Адзуррі д’Італія». 20 000 глядачів. 18 градусів.
Поєдинок наші футболісти проводили на тлі втоми від інтенсивних тренувань. Зрозуміло, що протягом днів, котрі залишилися до матчу з Німеччиною (12 червня), навантаження значно зменшаться.
Хоча фізичний стан не завадив забити нашим швидкий гол. Коноплянка пробився до карного майданчика суперника, прострелив, а Степаненко ударом низом з гострого кута вразив ціль.
Албанці обрали тактику будь-що заважати українцям, намагаючись в’язати їх по руках і ногах протягом зустрічі. Тому спочатку складалося враження, що «синьо-жовтим» не все вдається попереду.
Окрім того, балканці дуже швидко встановили рівновагу. Але одразу після перерви настрій у нашої команди помітно поліпшився. Вона знову повела в рахунку. Активний Зозуля після подачі Коноплянки пробив під поперечину. Беріша зреагував на той постріл, але на добиванні першим опинився Ярмоленко.

Варто зазначити, що Коноплянка (на знімку внизу) цього разу діяв особливо продуктивно. Його активність і велике бажання зіграти якомога корисніше для команди не можуть не радувати. Про дві результативні передачі Євгена ми вже згадували. А під завісу зустрічі він і сам ефектно завершив атаку. А почав її юний Коваленко (на знімку вгорі).

***

— Контрольні зустрічі — важливі, але їхнє значення не варто переоцінювати, — сказав після матчу з албанцями Михайло Фоменко. — І настрій, і мотивація будуть зовсім іншими, коли розпочнеться фінальна частина. Не знаю тренерів, які були б усім задоволені. Із того, що ми сказали хлопцям, щось виконано, а щось ні. З другого боку, ми завжди кажемо гравцям: виходячи на футбольне поле, ви маєте пам’ятати, головне — це результат.
— Беручи до уваги одинадцять виконавців, котрі потрапили до стартового складу на цей поєдинок, чи можна стверджувати, що ви вже визначилися з основою на Євро?
— Ми ведемо цілеспрямовану підготовку до фінальної частини. Дай Боже, щоби хлопці не зазнали травм. У них багато бажання зіграти у фінальній частині. Головне, щоб їхні емоції допомагали, а не заважали. Казати, що ми задоволені чи ні, зарано. Хоч і відбулася наша заключна контрольна зустріч, однак певну роботу ще належить зробити. Сьогодні щось вдавалося, щось ні, не можна бути задоволеним усім. А ось те, що є бажання виконати поставлене завдання, — це важливо. Не просто вийти на футбольне поле, а насамперед дотриматися принципів побудови гри, які виконавці отримують на тактичних заняттях.

***

— Ми добре провели контрольні матчі проти Румунії та Албанії, — сказав асистент тренера збірної України Андрій Шевченко. — Хлопці перебувають у добрій формі, показали відмінний футбол. Тепер чекаємо 12 червня — дня, коли зіграємо зі збірною Німеччини.
Звичайно, наша група нелегка, тому буде важко. У Польщі дуже міцна команда. І Північна Ірландія — теж хороша збірна. Німеччина? Вони чемпіони світу, але відчуваю, що ми готові дати відсіч. У нашому колективі панує ентузіазм. Ми сподіваємося на успішний виступ у Франції...

Фото Павла КУБАНОВА (ФФУ).