Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч із послами держав-членів Європейського Союзу та Великої сімки, акредитованими в Україні. Він подякував за допомогу та підтримку, яку Україна отримує і від країн Великої сімки, і від Європейського Союзу. «Для нас вона неоціненна саме в період тяжких випробувань — війни з російським окупантом», — сказав А. Парубій. Водночас він наголосив: «підтримку особливо важливо відчувати й тому, що наші вояки і на Майдані, і в АТО поруч з жовто-блакитним прапором завжди мали прапор Євросоюзу — ми захищали й нашу країну, й увесь світ».

 

Глава законодавчого органу поінформував про перебіг реформ і про ситуацію в районах, де відбуваються бойові дії. «У нас непростий період, коли доводиться одночасно вести війну проти окупанта та проводити реформи в багатьох сферах суспільного життя, дбати про безпеку країни», — зазначив він.


Андрій Парубій висловив переконання, що Україна на шляху реформ рухається в правильному напрямку. Він нагадав, що тільки за минулий пленарний тиждень Верховна Рада ухвалила багато важливих дискусійних законопроектів. Парламент проголосував за зміни до Конституції в частині судоустрою, зокрема, Закон «Про судоустрій та статус суддів». «Ми продемонстрували, що заради реформ та змін готові об’єднуватися та ефективно працювати», — наголосив А. Парубій.


Він також зазначив, що минулого тижня ухвалено сім законів, необхідних для продовження співпраці з МВФ. «Серед них є соціальний, який дає можливість продавати ліки, зареєстровані за кордоном, і фактично є антикорупційним. Також ухвалено закон про здешевлення вживаних транспортних засобів, які потрапляють в Україну з-за кордону, та закони, спрямовані на підтримку сімей учасників АТО», — сказав А. Парубій.


«Ми продемонстрували, що український парламент та влада дуже рішуче налаштовані на проведення реформ, в тому числі й таких, які можуть здаватися непопулярними», — наголосив Голова Верховної Ради.


Водночас керівник парламенту висловився за необхідність спільно протистояти російській пропаганді, яка «часто знаходить свого глядача». «Вона вибудовувалась роками, в неї вкладені мільярди, але ми маємо доносити до наших громадян та партнерів, що в Україні робляться важливі кроки на шляху до реформування. Це особливо важливо напередодні рішення про продовження санкцій проти Росії, — сказав А. Парубій. — Для України критично важливо, щоб ці санкції продовжили». Він висловив сподівання на спільне зусилля Європи в прийнятті рішення з приводу санкцій.


Андрій Парубій також повідомив, що «останні кілька тижнів атаки на Донбасі активізувались, а агресор використовує найновіше озброєння, сигнали якого наші радари навіть не можуть вловити. Відтак, нашу країну практично перетворюють на  полігон, де використовують сучасну зброю, що призводить до смерті наших бійців, наголосив він, назвавши таку ситуацію «великою трагедією, на яку ми не можемо заплющувати очі».


Керівники дипломатичних місій висловили сподівання, що ухвалення змін до Конституції в частині судоустрою сприятиме викоріненню корупції, та заявили про підтримку України у здійснюваних реформах.


Прес-служба апарату  Верховної Ради України.