Якби закон про фінансування партій не потрапив до плану вимог безвізового режиму для України, то він ніколи не був би ухвалений. Про це під час прес-конференції заявив народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко.

 


Зрозуміло, каже парламентарій, фінансування партій за рахунок громадян спричинить обурення в суспільстві. Але тільки така реакція людей спонукатиме до змін, адже з доброї волі політичні сили не реформуватимуться.

«Тільки-но відбудуться перші відрахування, в громадян буде набагато критичніше ставлення до політичних сил, вони ретельніше відчуватимуть, як виконуються обіцянки тощо», — сказав народний обранець.


Сергій Лещенко вважає: без цього закону не буде чесної політики. Це показав світовий досвід. «Очікував, що закон розпочне працювати швидше. Коли передбачали півроку на перехідний період, здавалося, це надто багато.

Як з’ясувалося, цього недостатньо через бюрократичні процедури та відсутність політичної волі швидко сформувати Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК)», — сказав він.


Парламентарій нагадав, що гроші на фінансування партій було передбачено в держбюджеті ще на початку року. І проблем з отриманням коштів у політичних сил, за його словами, не буде.


Також народний депутат зазначив: система декларування має бути прозора та ефективна. Адже від того, як громадяни зможуть перевіряти надходження і видатки політичних кас, залежить функціонування антикорупційної перестороги фінансування з бюджету.


«Не можна допустити, щоб партії звітували в паперовій або в PDF формах. Треба створити спеціальну базу, де можна здійснювати пошук за прізвищем, назвою партії, сумою внеску, датою надходження тощо. Тоді журналіст зможе перевірити інформацію і стати головним помічником НАЗК у питанні контролю політичних фінансів», — наголосив Сергій Лещенко.


Тільки-но запрацює відповідна база, парламентарій прогнозує політичні скандали, такі, як, приміром, з «чорною касою» Партії регіонів.


Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак зазначила, що в законі передбачено право партії відмовитися від фінансування, але за яких підстав і чому, в документі не йдеться.


Крім того, Наталія Корчак повідомила, що вже цього тижня може бути затверджена форма щоквартального звіту партії. Зокрема, НАЗК перевірятиме відповідність дотримання строків, повноту і достовірність поданої інформації та виявлятиме певні порушення законодавства.