«У східній Україні ведеться за підтримки Росії громадянська війна», — заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, виступаючи на з’їзді організації партії Християнсько-демократичний союз (ХДС) землі Мекленбург-Передня Померанія, який відбувся у місті Ґюстрові. «Я за те, щоб Росія крок за кроком просувалася ближче до європейського економічного простору, щоб ми зрештою отримали спільну економічну зону від Владивостока до Лісабона», — цитує Меркель агентство Reuters. Утім, з огляду на агресивні дії Росії щодо України, Німеччина не може поступитися принципами, зауважила канцлер. Вона наголосила, що Париж та Берлін намагаються домогтися встановлення тривалого перемир’я на Донбасі та проведення місцевих виборів. А Україна має нарешті отримати доступ до своїх кордонів. «Коли це буде виконано, тоді ми зможемо одразу припинити дію санкцій», — запевнила канцлерка.

Нагадаємо, що вже в липні країни ЄС мають розглядати питання продовження санкцій проти Росії, і в Києві сподіваються, що їх буде продовжено ще на півроку, враховуючи, що Кремль не демонструє жодних намірів змінювати свою агресивну політику стосовно України. Проте останнім часом у Німеччині дедалі більше говорять про можливість поетапного скасування антиросійських санкції, а «збройний конфлікт на сході України за участі російських військовиків» несподівано перетворився на «громадянську війну». Саме це визначення від початку конфлікту нав’язувала міжнародній спільноті Москва. І саме це визначення уперше публічно прозвучало з вуст Ангели Меркель.

Проте не вперше — з вуст німецьких політиків. Так, нещодавно Посольство України в Німеччині навіть направило до федерального МЗС запит із проханням уточнити, чи відображають позицію уряду ФРН слова міністра економіки, віце-канцлера Зіґмара Ґабріеля, який вжив термін «громадянська війна», а також закликав до поступового скасування економічних санкції щодо Росії. «Є беззаперечні докази того, що Росія не просто повністю керує маріонетками в Донецьку та Луганську, озброює і оплачує їх, але й відправляє туди солдатів, офіцерів та найманців», — заявив посол України у ФРН Андрій Мельник в інтерв’ю Tagesspіegel.

Очевидно, слова Ангели Меркель можна вважати таким «уточненням».