Сьогодні в Польщі стартує «Анаконда 2016». Під такою кодовою назвою відбуватимуться перші за 27-річну посткомуністичну історію країни настільки безпрецедентні за своїми масштабами та діапазоном перевірки здатності до колективної оборони держави маневри. Особливим за значенням елементом навчань, які триватимуть до 17 червня, стане перекидання великих підрозділів американської армії, що має продемонструвати потенційному агресорові можливості надання натовськими структурами реальної допомоги полякам у разі виникнення загрози.

 

Маневри «Анаконда» відбуваються, починаючи з 2006-го, кожні два роки, а їх організатором є Оперативне командування родів збройних сил РП. Мета цьогорічних навчань — злагодження національних і коаліційних командувань та підрозділів у рамках спільної оборонної операції в умовах гібридної загрози. Відпрацьовуватиметься переміщення військ польською територією, зокрема через переправи на річках Одер і Вісла.


Навчання проходитимуть одночасно на найбільших польських полігонах за участі 31 тисячі військовиків (у тому числі 12 тисяч польських) із 23 країн (18 країн Північноатлантичного альянсу та 5 країн-учасниць програми «Партнерство заради миру»), 3 тисяч наземних бойових машин різних типів, 105 літаків і гелікоптерів, 12 військових кораблів.


«Анаконда-16» пов’язана з низкою інших навчальних заходів натовських сил, таких як «БАЛТОПС-16» та «Удар шаблі-16», що є елементами одного сценарію, підготовленого військовими структурами НАТО.


У рамках «Анаконди» реальні держави Польща, Латвія, Литва, Естонія, Німеччина та Норвегія («блакитні») мають протистояти намаганню уявного союзу («червоних») з району, де географічно розташовані Швеція та Фінляндія, захопити територію Естонії, Латвії, Литви і північної частини Польщі. «Вся структура «червоних» демонструватиме можливості та відображатиме те, що мають у своєму розпорядженні росіяни», — пояснив генерал Марек Томашицький.


Одним із перших епізодів сьогоднішнього дня навчань буде десантування на полігоні під Торунем майже 2 тисяч польських, американських і британських десантників з важкою технікою (бойовими машинами, гаубицями та матеріальними засобами і боєприпасами), які прилетять більш як 30 літаками безпосередньо з авіабаз «Форт-Брегг» (США) і «Рамштайн» (Німеччина) та з Кракова (Польща).


До речі, своє місце у сценарії навчань має також ЛитПолУкрбриг (Литовсько-польсько-українська бригада). На території полігона Нова-Демба бригада повинна розгорнути свій командний пункт і взяти на себе командування над афільованими підрозділами, що має на меті перевірку інтеропераційності підрозділу з нинішніми та потенційними партнерами.

Варшава.