Жителі села Рацеве та колишньої гетьманської столиці міста Чигирина шостий місяць поспіль усією громадою обороняються від наполегливих намірів ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» (торгова марка «Наша Ряба»), побудувати на березі Дніпра 144 приміщення курників із загальною кількістю майже два мільйони голів птиці.


Навесні активісти громадської організації «Народна рада Чигиринщини», представники Канівського та Черкаського районів пікетували Верховну Раду України з вимогою захистити національний історико-культурний заповідник «Чигирин», легендарне урочище «Холодний Яр», духовну, природну спадщину козацького краю, на які «поклали» око курячі магнати.


Не отримавши практичної підтримки від парламентського екологічного комітету, який понад півроку ніяк не може зібратися на заплановане виїзне засідання, чигиринці звернулися по допомогу до народного депутата Надії Савченко. Відповідь від неї не забарилася. Третього червня, під час чергового громадського зібрання в селі Рацеве, де пристрасті щодо «Нашої Ряби» сягнули найвищої точки кипіння, з Верховної Ради України зателефонувала Надія Савченко. Народний обранець висловила людям слова підтримки в їхній боротьбі за збереження пам’яток історії та культури, конституційне право на чисте повітря, землю і воду, застерігши водночас від проявів агресії та ворожнечі між членами однієї територіальної громади.


На жаль, засторога народного депутата не була почута. Місцева влада, відкрито лобіюючи інтереси приватного підприємства, спровокувала своїми діями сутичку між охороною «Нашої Ряби» та прибулим на допомогу селянам підрозділом Цивільного корпусу «Азов». Пролилася кров, травмовані люди потрапили до лікарні.


Надія Савченко запевнила чигиринців, що вона звернеться з приводу будівництва «Миронівського хлібопродукту» до Президента України та міністра екології та природних ресурсів. Про результати своєї роботи вона повідомить жителів Чигиринського краю.


Черкаська область.