Три дні в Сінгапурі тривала Міжнародна конференція з безпеки в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, яку за назвою готелю, де засідають її учасники, називають ще «Шанґрі-Ла діалог» або «саміт Шанґрі-Ла». Цього року вона проводилася 15-й раз.

 

До Сінгапура прибули очільники оборонних відомств та військове керівництво з майже 30 країн світу. Головні питання на саміті — проблеми безпеки в регіоні, формування спільної політики щодо контролю за озброєннями, регіональні виклики — такі, як територіальні спори в Південно-Китайському морі, загострення ситуації на Корейському 
півострові чи поширення радикального ісламізму. «Шанґрі-Ла діалог» — це платформа для обміну думками. Організовує конференцію Міжнародний інститут стратегічних досліджень (ІІSS).


Дискусія стосовно ситуації у Південно-Китайському морі розгорнулася на першій же сесії, після виступу міністра оборони США Ештона Картера. Він висловив стурбованість своєї країни активною діяльністю Пекіна щодо створення рукотворних островів на рифах архіпелагу Спратлі та розміщення на них інфраструктури подвійного призначення.


Як і варто було очікувати, Китай розкритикував дії США в Південно-Китайському морі. Заступник начальника об’єднаного штабу Центральної військової ради КНР Сунь Цзяньго заявив, що одна країна демонструє військову міць під приводом свободи навігації і намагається створити альянс проти Китаю. Китай вважає, що територіальні спори мають розв’язуватися безпосередньо їх учасниками.


Важливою темою стала загроза поширення радикального екстремізму в країнах Південно-Східної Азії. Близько тисячі громадян Індонезії, Малайзії, Сінгапуру та Філіппін воюють у складі так званої «Ісламської держави». Керівник поліції Малайзії Халід Абу Бакар заявив, що екстремісти ІД намагаються створювати табори для підготовки бойовиків на території країн Південно-Східної Азії. А на Філіппінах екстремісти оголосили про створення «провінції ісламського халіфату». Учасники домовилися обмінюватися інформацією і погодилися з думкою прем’єр-міністра Таїланду Прают Чан-Оча, якого запросили на конференцію оборонників: врегульовувати конфлікти необхідно через погодження та співробітництво і разом відповідати на виклики.


«Шанґрі-ла діалог» завжди був сильний двосторонніми зустрічами. Японія, США та Південна Корея домовилися про проведення спільних військових навчань — це будуть перші навчання, умовним сценарієм яких стане запуск ракет Північною Кореєю.


Переговори міністрів оборони Японії та Індії стосувалися участі сил самооборони Японії у спільних американсько-індійських військово-морських навчаннях «Малабар».

Найближчі такі навчання починаються вже 10 червня поблизу Окінави. Йшлося і про експорт до Індії японських літаків-амфібій US2 для пошуково-рятувальних робіт.


Про заходи контролю за поводженням американських військових в Японії говорили на зустрічі міністрів оборони Гена Накатані та Ештона Картера. Картер висловив співчуття сім’ї та друзям дівчини, яка загинула від рук американського військовослужбовця. Міністри домовилися про перегляд заходів контролю за військовим та цивільним персоналом американського контингенту, підвищення їхнього рівня освіти й підготовки. 


Про актуальність цих заходів свідчить і новий скандал, який набирає обертів на Окінаві: у вихідні місцева поліція заарештувала унтер-офіцера американської армії, яка п’яною виїхала на автостраду і спричинила лобове зіткнення з двома машинами, в результаті чого постраждало двоє осіб.