З нагоди професійного свята

 

Медійників благословили на добрі справи


Богослужіння з нагоди Дня журналіста відбулося в Луцьку в Свято-Троїцькому соборі УПЦ Київського патріархату. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відправив заупокійну літію за працівників ЗМІ області, які вже відійшли в інші світи, а також молебень за здоров’я і благополуччя нинішніх журналістів і пенсіонерів. Цікаво, що вперше таке богослужіння в День журналіста в Луцьку провели ще 2003 року за ініціативи священика Богдана Гриніва в храмі Замкового монастиря. Відтоді вони відбуваються щорічно.


Максим СОЛОНЕНКО.


Волинська область.


Колег-фронтовиків нагородили по-особливому


На Прикарпатті відбулися урочистості з нагоди Дня журналіста. Голова ОДА Олег Гончарук та голова облради Олександр Сич вітали місцевих медійників. Численних подяк, грамот та премій, особливих відзнак удостоєно колег-фронтовиків. Медалями «За заслуги перед Прикарпаттям» нагороджено журналіста газети «Галицький кореспондент» добровольця полку «Азов» Івана Харківа, учасника АТО оператора обласного телебачення «Галичина» Андрія Флорю та командира взводу військових кореспондентів полку «Азов» члена Молодіжної ради Івано-Франківської організації НСЖУ Наталію Коцкович. Дівчина отримає нагороду 18 червня, коли приїде у відпустку. Вшанували також лауреатів відзнаки «Золоте перо Прикарпаття», переможців конкурсу «Краща первинна організація НСЖУ», лауреатів премії заслуженого журналіста України Романа Андріяшка для молодих журналістів.


Галина БРУХАЛЬ.


Івано-Франківська область.


Лауреати премій — відомі газетярі


Дванадцятий рік поспіль конкурсна комісія визначає кращі творчі доробки репортерів Закарпаття, присуджуючи дві премії: імені Михайла Бабидорича — кращому журналістові року — та імені Василя Ґренджі-Донського — кращому колективу редакції друкованих і електронних ЗМІ.


Цьогоріч на здобуття премії Михайла Бабидорича претендували десятеро газетярів, радійників і телевізійників. Перемогу виборов Михайло Папіш — за серію публікацій у газетах «Берегово» та «Вісті Берегівщини».


На премію імені Василя Ґренджі-Донського номінантів було також немало — шість. Кращою визнана міжгірська районна газета «Верховина». Очолює це видання протягом півтора десятка літ активний автор також і «Голосу України» Василь Пилипчинець.


Василь НИТКА.


Закарпатська область.


Представники ЗМІ стали прочанами


Першу прощу до Марійського духовного центру, що у селі Зарваниця Теребовлянського району, здійснили минулої неділі журналісти Тернопільщини. Прощі до цього чудотворного місця, де 1240 року київському ченцеві, який втікав від татаро-монголів, явився образ Богоматері, стали традиційними. Журналісти висвітлювали їх, але вперше напередодні свого професійного свята самі стали прочанами. Вони взяли участь в архієрейській божественній літургії, що відбулася у соборі духовного центру, водосвятті, панахиді за загиблими на Майдані та у зоні АТО колегами, помолилися біля чудотворної ікони Зарваницької Богоматері, яка зберігається у парафіяльному храмі. Цікавими були духовні науки про покликання журналіста, які провів владика Теодор (Мартинюк). Він акцентував увагу на тому, що журналіст має бути вільним у висловлюванні своїх думок, незважаючи на замовлення, писати правду, відповідально володіти своїм головним інструментом — словом.


Людмила НАКОНЕЧНА.


Тернопільська область.

 


На знімку: учасники прощі з духовним наставником владикою Теодором.


Фото автора.