Учора Голова Верховної Ради Андрій Парубій вручив відзнаки парламенту військовим кореспондентам, котрі працюють у зоні АТО (на знімку). Глава парламенту наголосив, що бійці інформаційного фронту, журналісти на передовій, котрих можна назвати «інформаційними кіборгами», відіграють одну з найголовніших ролей у тій війні, яку сьогодні веде Україна, захищаючи свою незалежність. Андрій Парубій пригадав ті дні, коли він обіймав посаду секретаря РНБО і коли перші диверсійні групи противника заходили на територію нашої країни. У всіх цих диверсійних групах були власні інформаційні служби. 

На його погляд, вся логіка гібридної війни полягає у тому, що інформаційна складова інколи відіграє навіть важливішу роль, ніж мілітарна. Андрій Парубій також пригадав перші тижні АТО, коли українських журналістів ще не допускали на передову, і вони зверталися до нього як секретаря РНБО з проханням потрапити на лінію фронту, щоб показати суспільству правду про наших воїнів. Потім багато журналістів побували на передовій, де йшли найзавзятіші і відчайдушні бої, та потрапляли під обстріли «градами» — біля Дебальцевого, Станиці Луганської, під Маріуполем... «І я весь час був вражений тією великою відвагою журналістів, які відчували себе бійцями інформаційного фронту, які швидше за всіх усвідомили, що інформаційна складова цієї війни не менш важлива, ніж мілітарна. І вони доносили суспільству правду, як героїчно наші хлопці на передовій захищають свою Батьківщину», — сказав Андрій Парубій.

За час АТО під час виконання своїх службових обов’язків загинуло дев’ять журналістів. Багато хто з представників преси пішов до армії добровольцем, і п’ятеро журналістів загинуло на передовій у бою. Багато хто пройшов через жах і пекло полону. Як відзначив глава парламенту, інколи героїзм журналістів межував з відчайдушністю, коли вони заходили у тил противника, щоб відзняти звідти репортаж. І зараз багато журналістів перебувають у зоні АТО, щодня інформуючи про хід подій.

«Ніхто не готувався, що нам доведеться бути не тільки свідками, а й учасниками війни, — сказав Андрій Парубій. — І як на Майдані, так і в АТО журналісти найбільш гідно відповіли на виклики, які стояли перед Україною. Ви не просто бійці інформаційного фронту, а й кіборги».

Вручення нагород журналістам відбулося у приміщенні Національного музею історії України у Другій Світовій війні, де зараз експонується музейно-виставковий проект «Україна: реалії сучасної війни» та виставка, присвячена українським кіборгам — захисникам донецького аеропорту. На експозиції представлені вражаючі фотографії бійців на передовій, фото поранених, загиблих солдатів, їхні особисті речі, військова техніка та зброя. Серед цих фотографій є й роботи журналістів, котрі загинули на фронті.

Від імені Верховної Ради України і себе особисто Андрій Парубій подякував військовим кореспондентам за героїзм, проявлений на передовій, і вручив їм Почесні Грамоти та Грамоти Верховної Ради за вагомий особистий внесок у розбудову вітчизняного інформаційного простору, об’єктивність та неупередженість, патріотизм та мужність.

* * *

Під час спілкування з журналістами Андрій Парубій повідомив, що у п’ятницю до парламенту вже надійшло подання Президента щодо нового складу ЦВК, і у вівторок зранку це подання опубліковано на офіційному сайті парламенту. А. Парубій відзначив, що дискусія і консультації щодо нового складу ЦВК тривала довго, протягом декільком місяців, і кожна фракція висувала свої кандидатури. За словами А. Парубія, це питання буде поставлене на розгляд парламенту одним із перших наступного пленарного тижня, скоріш за все — у вівторок 14 червня. Нинішніх членів ЦВК у новому списку нема. А нового голову ЦВК члени ЦВК обиратимуть на своєму засіданні. Голова Верховної Ради не виключив, що дискусія у сесійній залі за новий склад ЦВК буде непростою. Водночас він висловив переконання, що парламент здатний виходити на конструктивні рішення.

Голова Верховної Ради також повідомив, що вчора зранку підписав зміни до Конституції щодо судочинства і передав їх на підпис Президентові. Глава парламенту підкреслив, що змінами до Конституції започатковано масштабну судову реформу, яка передбачає фактично зняття недоторканності з суддів, антикорупційні запобіжники — судді будуть змушені декларувати не тільки своє майно, а й членів родини. А якщо його спосіб життя не відповідатиме доходам — будуть підстави зняти такого суддю. «Зміни до Конституції усувають політичний вплив на призначення суддів і найголовніше — започатковують оновлення всього суддівського корпусу», — сказав Андрій Парубій. Коментуючи дискусійну норму законопроекту, яка передбачає, що зарплата у судді Верховного Суду становитиме 300 тисяч гривень, він зазначив, що це лише теоретична перспектива, а насправді судді отримуватимуть значно менше. Логіка закону, за його словами, така: якщо суддя не матиме гідної зарплати, дуже важко буде знайти людей, які можуть працювати без корупційних ризиків. Крім того, всі європейські експерти переконували, що судді мають мати гідну зарплату. І такі високі зарплати матимуть лише 200 суддів Верховного Суду.

Відповідаючи на запитання кореспондента «Голосу України», чи можуть бути схвалені на поточній сесії зміни до Конституції в частині децентралізації, Андрій Парубій сказав: «На сьогодні не бачу передумов, щоб ми могли виходити на рішення. Сьогодні не бачу необхідної кількості депутатів». Водночас очільник парламенту зауважив, що зміни до Конституції в частині децентралізації стали заручниками того пункту, який передбачає виконання Мінських угод.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.