Служба безпеки України викрила терористичну групу, що планувала низку терактів у Франції напередодні та під час проведення чемпіонату Європи з футболу 2016 року. Про це заявив голова СБУ Василь Грицак 6 червня під час брифінгу. Одного із зловмисників, громадянина Франції Грегуара М., було затримано на україно-польському кордоні з великою кількістю зброї та вибухівки.

 

За словами глави СБУ, ціллю терактів мали стати 15 об’єктів. Він також повідомив, що зловмисник разом із спільниками планував використати вибухівку для одночасного підриву мостів та інфра-структури автобанів у різних регіонах Франції. Іншими об’єктами терактів мали стати офіс державної компанії, що управляє збором податків, мусульманська мечеть, єврейська синагога та громадські заклади, залучені до проведення ЧЄ-2016.


У поле зору контррозвідників громадянин Франції потрапив торік у грудні під час перебування на сході України, коли намагався встановити контакти з українськими військовими під легендою волонтерської допомоги. «Він негативно висловлювався про діяльність свого уряду щодо масової еміграції іноземців до Франції, поширення мусульманства та глобалізації світу. Також він повідомив про бажання вчинити низку терактів на знак протесту», — повідомила прес-служба СБУ.


«У квітні 2016 року затриманий знову прибув до України та під контролем СБУ протестував зброю і вибухівку. В результаті оперативної комбінації СБУ, інформує прес-служба організації, громадянин Франції отримав на своє прохання п’ять автоматів Калашникова з 1080 набоями на ствол, два протитанкові гранатомети РПГ-7 із 18 пострілами, 125 кілограмів тротилу, 100 електродетонаторів та 20 балаклав».


Василь Грицак також повідомив, що в останню хвилину виникли підозри про «російський слід», коли громадянин Франції несподівано запропонував заплатити ще три тисячі євро, якщо «вантаж» через кордон перевезе громадянин України. Але, не знайшовши перевізника, був змушений зробити це сам.


Нині затриманому повідомлено про підозру за трьома статтями: 201 (контрабанда), 258 (терористичний акт), 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України.


Тим часом стало відомо, що у Франції затриманий не був помічений у зв’язках із радикалами, тож французька прокуратура поки що порушила лише справу про торгівлю зброєю. Агентство AFP, посилаючись на джерела в поліції, поінформувало, що під час обшуку в будинку затриманого в селі Нан-ле-Петі, в департаменті Мез, з речей, які могли б довести зв’язок хлопця з екстремістами, знайдено лише футболку з «радикальним» написом.

Тому нині у Франції очікують на передачу відповідних слідчих матеріалів з української сторони.


За повідомленням L’Est Republіcaіn, затриманий — 25-річний мешканець регіону Лотарингії Грегуар Муто. Французькі сусіди хлопця здивувалися навіть інформації про футболку з «радикальним» написом, адже, за їхніми словами, Муто ніколи не говорив про політику, інформує Euronews.


Французька преса нині активно розпитує знайомих та сусідів затриманого, щоб зрозуміти, звідки у сільського хлопця взялися радикальні настрої. Проте сусіди характеризують хлопця як «працелюбного» та «стриманого». А роботодавець відгукується «як про зразкового робітника». До речі, за повідомленням видання Le Monde, протягом останнього року Муто був фахівцем зі штучного запліднення корів, а до того спеціалізувався на педикюрі для великої рогатої худоби. Проблем із законом у нього досі не було. Окрім того, товариш-фермер розповів, що Муто мав дівчину в Україні й час від часу її відвідував. А сусід повідав, що затриманий мріяв поселитися в Україні і збудувати тут ферму.

 

 

На знімку: момент затримання зловмисника.

 


Фото з сайту СБУ.