Невиконання Росією Мінських домовленостей унеможливлює перехід до реалізації особливостей здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей та фактично призупинило реформу децентралізації влади в Україні. Про це в ефірі програми «Свобода слова» заявив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

 

«Ситуація, яка не залежить від України, гальмує реформування самої України», — сказав глава парламенту та пояснив це тим, що в законопроекті щодо змін до Конституції в частині децентралізації міститься пункт щодо особливостей здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, який поки що не може бути реалізований через невиконання Росією Мінських домовленостей.

«В чому проблема цього одного пункту? Ми бачимо, що Путін і Росія не виконують Мінських угод, ми бачимо, як кожної ночі і кожного дня наші хлопці гинуть на передовій.

Це, відповідно, не дає можливості рухатися по інших пунктах Мінських угод, тож фактично українська глобальна реформа стала заручником Путіна», — зазначив глава парламенту.

За його словами, було б ідеально виокремити цей пункт та ухвалити зміни до Конституції в частині децентралізації, а з ухваленням положення, яке стосується особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, зачекати до того часу, поки Україна разом зі всім вільним світом змусять Путіна виконати хоча б перший пункт Мінських угод. «На жаль, юридично між першим і другим читанням неможливо вносити зміни до тексту Конституції, стосовно якого вже був вердикт Конституційного Суду. Тому ми справді стали заручниками зовнішніх обставин щодо внутрішнього реформування і призупинили процес децентралізації, яка для України необхідна не менше, ніж реформа судоустрою», — підкреслив Голова Верховної Ради та зауважив, що все ж таки доручив юристам пошукати механізм виходу з цієї колізії.

Відповідаючи на запитання щодо посилення контролюючої функції парламенту, А. Парубій визнав, що сьогодні вона ще недостатня, тож є над чим працювати. Так само ще потрібно докласти чимало зусиль у напрямку реформування самої Верховної Ради та підготовки порядку денного. «Проект реформування парламенту передбачає, що в середу цілий день працюватимуть комітети, а увечері збиратиметься Рада комітетів, під час якої пропонуватимуться законопроекти для розгляду під час наступного пленарного тижня. Погоджувальна рада, під час якої вже визначатиметься перелік законопроектів, які розглядатимуться наступного тижня, відбуватиметься у п’ятницю. Тобто, народні депутати, експерти та журналісти матимуть змогу протягом трьох днів знайомитися з цими законопроектами. В понеділок відбуватимуться дебати з урядом, під час яких буде змога обговорити законопроекти, на ухваленні яких наполягає Кабінет Міністрів, і з вівторка ми входимо у пленарний тиждень», — зазначив глава парламенту та висловив сподівання, що ця реформа буде підтримана Верховною Радою.