Федеральний президент Німеччини Йоахім Ґаук неочікувано оголосив, що не висуватиме свою кандидатуру на другий термін. Про це він заявив у понеділок в берлінській резиденції палаці Бельвю. «Сьогодні хочу повідомити, що я вирішив не висувати знову свою кандидатуру на посаду федерального президента», — цитує президента DW.


«Це рішення далося мені нелегко», — зауважив 76-річний Ґаук, пов’язано воно з його поважним віком. «Я не можу гарантувати, що в наступні п’ять років мені стане енергії та наснаги. Кожен по-своєму сприймає свій вік, це дуже особисте питання. Саме тому я вирішив сам зробити свій вибір». При цьому президент наголосив, що для нього — честь служити своїй країні, і він з радістю робитиме це до 17 березня 2017 року.


Наступні вибори президента в Німеччині заплановані на осінь 2017-го. Президента в Німеччині обирають не прямим голосуванням народу, а в парламенті. Серед можливих претендентів нині називають міністра фінансів Вольфґанґа Шойбле та міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра.