Після Національної асамблеї, яка 28 квітня підтримала резолюцію про зняття санкцій з Росії, французький Сенат планує, у свою чергу, проголосувати за поступове послаблення європейських санкцій проти Російської Федерації. Комісія Сенату з питань закордонних справ, оборони та збройних сил розгляне скандальну резолюцію сьогодні, в другій половині дня.


Обидві резолюції були запропоновані двома одіозними політиками, відомими проросійськими поглядами, Тьєрі Маріані (Національна асамблея) та Івом Позо ді Борґо (Сенат).

В інтерв’ю проросійському франкомовному виданню Agoravox пан Марьяні, який, до речі, обіймає посаду співголови «Французько-російського діалогу», що об’єднує політичних діячів та бізнесменів з метою сприяння обмінам з путінською Росією, привітав ініціативу свого «друга» ді Борґо стосовно пропозиції резолюції Сенату: «Документ, зміст якого схожий на запропонований мною текст Національній асамблеї, буде розглянуто верхньою палатою нашого парламенту. З цієї нагоди я хотів би привітати пана ді Борґо, якого я дуже добре знаю і який минулого року їздив до Криму і також побував декілька разів у Росії», — заявив Марьяні.


Нагадаємо, що під час поїздки до окупованого Криму в липні 2015-го Ів Позо ді Борґо відзначився своєю футболкою, на якій було написано «Обама — ти чмо». Очевидно, що дії «пана-гордості» французької дипломатії не шокують сенаторів, які, швидше за все, підтримують ганебну резолюцію. Адже якщо в Національній асамблеї Партія республіканців, очолювана Ніколя Саркозі, становить меншість, то в Сенаті кількість представників опозиції істотно переважає.


«Я не можу собі уявити таку ситуацію, щоб влада не підтвердила документ, ухвалений і Національною асамблеєю, і Сенатом», — упевнено каже Тьєрі Марьяні, який пропонує запровадити санкції проти України за невиконання Мінських угод.


Навіть якщо офіційна позиція Франції щодо послаблення санкцій проти Росії залишається незламною, масова відсутність лівих депутатів на голосуванні резолюції у Національній асамблеї насторожує, адже порядок денний засідання був оприлюднений заздалегідь. Тим більше, що Конституція дозволяє французькому уряду відхилити проект резолюції, якщо він вважає її несумісною з інтересами Франції. Але очевидно, що боротьба за президентське крісло вже розпочалася, і французька влада не прагне розхитувати човен, в якому вона сидить на кріслі-катапульті. Незважаючи на те, що подібна резолюція суто консультативного характеру і не має юридичної сили, її ухвалення стане поганим знаком для України і першою ластівкою у питанні послаблення або скасування санкцій проти російського агресора.


З метою донести до французьких сенаторів необхідність продовжити санкції проти путінської Росії, які є необхідною відповіддю міжнародної спільноти на анексію Криму та розгортання воєнних дій на сході України, Об’єднання українців Франції організує 8 червня маніфестацію під самим Сенатом, який, сподіваємося, почує голос розуму.

Париж.