Американське військове керівництво на Окінаві оголосило «сухий закон» для військовослужбовців та цивільного персоналу своїх військово-морських баз, а також заборонило залишати їх територію без особливої на те потреби.


Це сталося після того, як поліція заарештувала в суботу військовослужбовця американської бази Кадена, яка п’яною виїхала за зустрічну смугу і протаранила дві автомашини. Постраждало двоє осіб. У крові порушниці було виявлено вшестеро більшу дозу алкоголю, ніж допустимо.


Резонансні інциденти, винуватцями яких стають американські військові та службовці, останнім часом тримають у напрузі мешканців Окінави і підживлюють їхнє прагнення позбутися чи принаймні применшити присутність військових баз на своїй території.


Наприкінці травня було заарештовано ще одного співробітника цієї ж бази за підозрою у причетності до зникнення, зґвалтування і вбивства японської дівчини.


Ці випадки стали предметом обговорення між Шіндзо Абе та Бараком Обамою на саміті «Великої сімки». Днями про додаткові заходи щодо контролю за діями американських військових в Японії, і зокрема на Окінаві, говорили міністри оборони США та Японії під час Міжнародної конференції з безпеки в Сінгапурі. Були офіційні заяви та протести. На Окінаві посилили патрулювання поліції для попередження порушень військовими громадського порядку. Японський уряд створює спеціальну міжвідомчу групу, котра, як сказано в рішенні уряду, «комплексно візьметься за питання попередження злочинів американських військових та службовців баз США».


Після першого випадку американське військове командування запровадило на Окінаві комендантський час для персоналу військових баз. Персоналу було наказано повертатися до місць проживання до півночі. Заборонено також вживати алкоголь та влаштовувати вечірки за межами території бази. Однак вживання алкоголю «у межах території бази» не гарантувало невиїзду напідпитку за ці межі. Що й зробила минулої суботи п’яна «військова леді».


Як повідомляє агентство Куоdо, після нового інциденту керівництво ВМС США «ухвалило рішення про перегляд стандартів поведінки військовослужбовців та цивільних працівників». Заборона на алкоголь та обмеження пересування «фактично тільки до місць проживання» залишаться чинними доти, поки не буде проведено спеціального тренінгу зі службовцями, а військове керівництво не переконається, що «весь персонал флоту на Окінаві усвідомлює, якої шкоди порушення дисципліни завдають американсько-японському союзу».

Токіо.