Футбол. ФІФА і УЄФА не визнають підсумків недавнього так званого референдуму на теренах Криму — невід’ємної частини України. Але виникає запитання: яке відношення ці суто політичні події мають до футболу? Виявляється, що безпосереднє.

Останніми днями в центрі уваги опинилися кримські клуби — «Таврія» (Сімферополь) і «Севастополь». Одразу зазначимо, що зірок із неба над українським чемпіонатом вони не хапають. Перші посідають останнє місце в турнірній таблиці, другі — одинадцяте з п’ятнадцяти.

Так от, з боку сусідньої держави і в самому Криму лунають розмови про те, що обидві команди в наступному сезоні виступатимуть уже в чемпіонаті Росії. Однак прихильники протилежної позиції в цій справі вважають, що життєдіяльність «Таврії» і «Севастополя» і надалі триватиме в межах нормативних і регламентних вимог Федерації футболу України. Адже з футбольної точки зору всі професіональні клуби АР Крим збережуть українське «громадянство».

Прикладів такого існування команд на самопроголошених, але невизнаних територіях достатньо. Приміром, тираспольський «Шериф», перебуваючи в не визнаному Молдовою і міжнародною спільнотою Придністров’ї, вже багато років виступає в офіційних турнірах УЄФА під прапором легітимної молдовської держави. А «Карабах» з Нагірно-Карабаської автономії, що відокремилася від Азербайджану, як і раніше, грає в азербайджанському чемпіонаті, а не в першості Вірменії, що контролює спірну територію.

А ось ще один приклад: «Спартак» (Цхінвал) з не визнаної світом «незалежної» Південної Осетії виступає в національній першості... Грузії. Свого часу цю команду теж кликали до чемпіонату Росії. Але через суворе попередження ФІФА це питання було знято. Втім, свої домашні матчі з 2008 року «Спартак» проводить не на анексованій батьківщині, а в грузинському місті Горі. Як, до речі, і «Карабах» з Агдама, який грає в Баку.

Отже, від ідеї залучити українські клуби до російської Прем’єр-ліги змушений буде насамперед відмовитися Російський футбольний союз (РФС). Адже будь-яке інше незаконне рішення призведе до серйозних санкцій. І найголовніше — під загрозою може опинитися право Росії на проведення чемпіонату світу 2018 року або навіть виключення з лав ФІФА та УЄФА.

Через це, либонь, у РФС дещо стримують емоції. Його генеральний секретар Анатолій Воробьйов, зокрема, сказав:

— Говорити про подальшу долю кримських клубів можна буде лише після завершення всіх політичних процедур. Наскільки мені відомо, команди планують дограти сезон в українській першості. Отже, обговорювати питання про приєднання зарано. Тим більше, що потрібні консультації з міжнародною футбольною федерацією. Попереду — довга дорога...

Зрозуміло, що й українська сторона має власні погляди на події. Перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов у категоричній формі відреагував на всі чутки про перехід наших клубів до чужого турніру:

— Виступи пари наших клубів в якомусь іншому чемпіонаті, крім українського, абсолютно нереальні. Зрозумійте, у всесвітньої футбольної громадськості зовсім інше бачення ситуації, є чіткий закон: клуб, який перебуває на території однієї держави, не має права брати участь в офіційних турнірах іншої. Якщо «Севастополь», «Таврія» і решта кримських клубів захочуть заявитися, припустимо, до першості РФ, міжнародні футбольні органі їм цього елементарно не дозволять. Тут для них один шлях — чемпіонати Придністров’я або Абхазії, або, на крайній випадок, першість Криму. От і все.

Повторюю, все дуже просто: світ ніколи не визнає ні кримського референдуму, ні приєднання півострова до Росії, ні його існування як самостійного політичного суб’єкта; аналогічна процедура очікує як потенційно можливий кримський чемпіонат, так і участь місцевих футбольних клубів в іноземній лізі. Це — не моя позиція — це бачення міжнародного співтовариства. Отже, участь футбольних клубів Криму в російській Прем’єр-лізі нереальна, тому що такого в принципі не може бути...

Але давайте трохи пофантазуємо. Одразу до Прем’єр-ліги кримчан включати ніхто не буде. Є варіант з першим дивізіоном, який в Росії називають цвинтарем клубів. До речі, у ньому сімферопольці та севастопольці зможуть виступати під новими назвами. Цікаво, хто фінансуватиме цю авантюру? Он Фірташ уже призупинив матеріальне забезпечення «Таврії». То за які гроші зазначені команди збираються здійснювати перельоти на Далекий Схід?

Але не лише мандрами, як відомо, живе футбольний клуб. Немає сумніву, що іноземні гравці розірвуть контракти. Та й українці, схоже, не мають наміру продовжувати співпрацю. В будь-якому разі про це кілька днів тому в Києві заявляли окремі гравці «Таврії». 

Отака не дуже приваблива для сепаратистів (політичних і футбольних) вимальовується картина. Зовсім не маслом...

На знімку: грають «Динамо» і «Таврія».

Фото Володимира КОТЛЕНКА.