Зазвичай підсумком будь-якої роботи стають цифрові показники. Стисло, але досить промовисто вони переконують в успіхах чи невдачах. Та все-таки, коли йдеться про боротьбу з корупцією, певно, одних цифр недостатньо, бо важлива не кількість злочинів, а сама природа їхньої появи. З початку 2016 року, наприклад, співробітники СБУ склали на Луганщині 13 протоколів стосовно посадових осіб органів місцевого самоврядування про адміністративні корупційні правопорушення. До того ж два стосувалися безпосередньо перших керівників районного рівня. Це лише цифри. А що за ними?

З’ясовується, найбільш поширеними сьогодні є корупційні прояви, пов’язані з конфліктом особистих або сімейних та службових інтересів. Конкретно це має такий вигляд: депутати та керівники рад різних рівнів сприяють призначенню самим собі чималих премій, додаткових виплат, матеріальної допомоги тощо, які сягають від 30 до 150 відсотків щомісячного окладу. Водночас не забувають і про своїх родичів. Одному — земельний наділ, другому — керівну посаду. Хоча кожен із чиновників знає, що за законодавством такі рішення має ухвалювати виключно сесія ради відповідного рівня. До того ж зацікавлена особа зобов’язана повідомити депутатів, що має конфлікт інтересів і голосувати на сесії під час розгляду «свого» питання не може.

Факти порушення цих вимог виявлено в Новоайдарському, Новопсковському, Станично-Луганському районах, у Сєверодонецьку. У Троїцькому районі колишніх службових осіб однієї із сільських рад буде притягнуто до кримінальної відповідальності за те, що незаконно призначали собі премії. Організована ними кримінальна схема дала змогу заволодіти коштами місцевого бюджету на суму майже 180 тисяч гривень. Як свідчать співробітники СБУ, зловмисники вдавалися до різних методів: підробляли рішення сесій сільради про збільшення фонду оплати праці, нарахування та виплату собі всіляких премій та надбавок — щомісячних, щоквартальних і піврічних, до святкових днів та інших, фальсифікували підписи депутатів. У результаті клали собі в кишеню суми, що становили до п’яти окладів. Скажімо, щомісячна зарплата голови сільради сягнула майже 25 тисяч гривень у той час, як у селі не залишилося коштів на реконструкцію водогону, ремонт покрівлі школи, прибирання території кладовища тощо. На ці потреби членам громади доводилося збирати гроші.

Зловмисникам оголошено про підозру у вчиненні службового підроблення та привласнення коштів місцевого бюджету, а обвинувальні матеріали кримінального провадження вже скеровано до суду. Такі корупційні схеми СБУ виявила ще в двох сільських радах області. Невдовзі їх фігурантам також буде повідомлено про підозру у вчиненні посадових злочинів.

Луганська область.