Парламентські слухання

Учора відбулися парламентські слухання на тему: «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України». Востаннє ця тема порушувалася у сесійній залі майже десятиліття тому — у 2007 році. «Це неправильно, — переконана Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко,— особливо з огляду на те, що питання транскордонного співробітництва є надзвичайно важливим та актуальним для України у контексті ратифікації Угоди про асоціацію та наших євроінтеграційних прагнень».

«Позитивні процеси у цій сфері сприятимуть зміцненню взаємної довіри та безпекової ситуації в регіоні. Звичайно, це активізація не лише горизонтальних зв’язків, а й торгівельно-економічної співпраці, залучення іноземних інвестицій, вироблення спільної стратегії у питаннях екології та охорони довкілля, розвитку транспортної прикордонної інфраструктури тощо», — зауважила І. Геращенко на початку слухань.

Водночас, за словами одного з ініціаторів слухань представниці Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Оксани Юринець (БПП), розвиваючи транскордонне та трансрегіональне співробітництво, Україна отримає низку вигод. З політичної точки зору — це можливість усунути політичні та адміністративні бар’єри між сусідніми народами, активізувати реформи, які мають на меті утвердження демократичних ініціатив. З економічної точки зору — створити господарсько-соціальну та економічну інфраструктуру за умови формування спільних органів господарюючих суб’єктів, залучити інвестиції. З гуманітарної — подолати існуючі стереотипи та упередженість по обидві боки кордону, задіяти інструменти наукової, культурної дипломатії. А найголовніше, наголосила депутат, сформувати громадянина, який повною мірою усвідомлює свою відповідальність за розвиток громади, регіону та країни.

«Розвиток транскордонного співробітництва крім важливого політичного, економічно-культурного, освітнього значення сприятиме також реформі децентралізації влади. Коли змінюється центр концентрації процесів із глибинно-територіальної до периферійної території, це актуалізує потребу в зміні позицій прикордонних районів зі «спина до спини» на «обличчя до обличчя». Адже транскордонне співробітництво відіграє роль своєрідного імпульсу зростання, а транскордонні регіони — полюсів зростання. Завдяки цьому можна змінити тенденції регіонального розвитку центр—переферія», — зауважила О. Юринець.

У свою чергу заступник голови Комітету з питань євроінтеграції Марія Іонова (БПП) наголосила: «Наші очікування від слухань полягають у трьох ключових аспектах. По-перше, здійсненні всебічного аудиту державної політики у сфері транскордонної співпраці. По-друге, інвентаризації наявних проблем та викликів, що перешкоджають її ефективній реалізації. По-третє, напрацюванні дієвого та ефективного плану дій із вдосконалення існуючих механізмів».

Власне, які пропозиції та зауваження лунали під час слухань — читайте у наступному номері.

Дослівно

Народний депутат Оксана Юринець: «Для сучасної України транскордонне співробітництво також відіграє роль своєрідного полігона для апробації європейського законодавства та європейських механізмів фінансової підтримки. Транскордонне співробітництво — вагомий чинник євроінтеграції та створення Європи без внутрішніх кордонів. Що цілком відповідає пріоритетам політичного розвитку нашої держави. Тому нам вкрай важливо почути думку щодо змін до закону про транскордонне співробітництво, зокрема в частині формування транскордонних кластерів, технологічних парків та інших інноваційних форм транскордонної співпраці, що відповідає нормам європейського законодавства».

 

 

Народні депутати України Оксана Юринець, Марія Іонова.

 

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.