У Братиславі завершилася щорічна, уже XXVІІ, Генеральна асамблея Асоціації міст і сіл Словаччини. Це добровільне об’єднання органів місцевого самоврядування, засноване у березні 1990 року, нині є найбільшою і найвпливовішою неурядовою організацією сусідньої країни. До нього входить майже 95 відсотків усіх міських і сільських муніципалітетів, з думкою і рішеннями яких рахуються уряд і парламент при підготовці, схваленні та реалізації важливих законів і національних програм.

Як зауважують пріматори (голови) міст та старости сіл і містечок Словаччини, неможливо навіть уявити ситуацію, коли б у щорічній генасамблеї, на яку з’їжджаються понад півтори тисячі обраних керівників міст і сіл, не взяли активну участь глава уряду, керівники ключових міністерств і відомств, голова і депутати парламенту. Не став винятком і нинішній форум. Особливістю щорічних асамблей є і те, що до участі в їхній роботі запрошують представників партнерських асоціацій муніципалітетів сусідніх країн і прикордонних регіонів. Цьогоріч на запрошення президента Асоціації міст та сіл Міхала Сікори у ній узяв участь і консультант із правових питань Асоціації міст України та віце-президент Асоціації розвитку і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття-ХХІ століття» Олег Лукша (на знімку).

Ось як прокоментував свій візит сам О. Лукша кореспондентові «Голосу України»:

— У виступі перед учасниками генасамблеї я насамперед подякував словацьким колегам і спільноті муніципальних лідерів за багаторічне партнерство та дієву підтримку зусиль Асоціації міст України у розробці і впровадженні реформ із децентралізації, перебіг яких ускладнено безпековими загрозами та гострими кризовими явищами. Із вуст офіційних представників і керівництва Асоціації міст і сіл Словаччини та учасників асамблеї звучала незмінна підтримка та готовність практично допомагати в просуванні реформ територіальної організації влади. Без радикальних змін у частині децентралізації, місцевого самоврядування, фіскальної децентралізації і адміністративно-територіального устрою, які активно проводились 12—15 років тому, Словаччина не змогла б стати однією з найуспішніших країн Європи за темпами економічного розвитку. На цьому наголошували словацькі експерти й представники муніципалітетів. 

Вони висловили готовність і надалі допомагати українським містам та селам, як і багато років поспіль. Водночас сусіди зауважили: реформи потребують консолідації хоча б критичної маси прогресивних суспільних сил і влади в країні, бо лише така консолідація та усвідомлення позитивної сутності й мети реформ викликають довіру і підтримку простих людей.

Ужгород.

Фото автора.