«Тихий океан повинен стати не майданчиком для суперництва, а платформою для всебічного співробітництва», — заявив на церемонії відкриття Стратегічно-економічного діалогу США та Китаю голова КНР Сі Цзіньпін. Китайський лідер зазначив, що наявність розбіжностей між країнами — це нормальне явище, і поки обидві сторони розв’язують проблеми на основі принципів взаємної поваги та рівності, їх відносини зможуть уникнути «сильних ускладнень», — передає слова китайського лідера агентство «Сіньхуа».

Стратегічно-економічний діалог між двома країнами відбувається щороку, і під час нинішнього, восьмого, раунду делегації своїх країн очолили: державний секретар США Джон Керрі та міністр фінансів Джейкоб Лью, з китайського боку — віце-прем’єр Держради КНР Ван Ян та член Держради Ян Цзечі.
Однією із розбіжностей, про які згадував Сі Цзіньпін, є активність Китаю у Південно-Китайському морі. Як заявив під час обговорення цієї теми Джон Керрі, єдина вимога США — вирішувати проблеми згідно з міжнародними правовими нормами, а не шляхом односторонніх акцій. А напередодні зустрічі в Пекіні держсекретар США застеріг Китай від створення опізнавальної зони протиповітряної оборони у Південно-Китайському морі й заявив, що США розцінюватимуть такі дії Китаю, як «провокаційний та дестабілізуючий крок», котрий поставить під сумнів відданість Китаю дипломатичному врегулюванню територіальних спорів.
Китайська сторона залишається на своїх позиціях і заявляє, що в Південно-Китайському морі забезпечується безперешкодне мореплавство, а всі інші територіальні питання мають вирішуватися на двосторонній основі.
Міністр фінансів США Джейкоб Лью зосередився під час діалогу на економічних проблемах. США та Китай, заявив він, справляють величезний вплив на світову економіку. Тож якщо Китай дотримуватиметься плану реформ, дозволить ринку відігравати провідну роль у розподілі ресурсів, допустить підприємства з іноземним капіталом до справедливої конкуренції, позбавиться надлишкових потужностей та реформує державні підприємства, його чекає стабільне зростання. Однією із важливих тем для Китаю, на його думку, є надлишок виробничих потужностей в таких секторах, як сталеливарний та алюмінієвий.
Міністр фінансів Китаю Лоу Цзівей зазначив, що 2015 року його країна скоротила надлишкове виробництво в сталевому секторі майже на 90 млн. тонн, і так діятиме й надалі.
Спеціальне засідання було присвячене питанням зміни клімату. Джон Керрі високо оцінив кількарічне співробітництво двох країн у цьому напрямі. «Результатом роботи, — сказав він, — стала спільна заява лідерів двох держав про кількісні цільові показники щодо скорочення викидів. Це той напрям діалогу, який варто розвивати й надалі».
Джон Керрі та Ян Дзечі взяли участь у церемонії підписання китайсько-американського плану «зеленого» співробітництва та партнерства. Він включає в себе, зокрема, сприяння кооперації та розширенню сфер взаємовпливу, скорочення викидів та зобов’язання передавати передові технології країнам, що розвиваються.
Ян Дзечі висловив сподівання, що країни «Великої двадцятки», які зберуться у вересні в Ханчжоу, досягнуть успіхів у розв’язанні екологічних проблем.

Довідково

Як відомо, Китай упродовж десятиліть веде спір із кількома країнами щодо приналежності островів Південно-Китайського моря. Йдеться про Парасельські острови, острови Спратлі та риф Скарборо. З кінця 2013 року на спірних островах Китай здійснює гідротехнічні та будівельні роботи зі створення штучних територій, на яких зводиться військова інфраструктура.

 

 

Голова КНР Сі Цзіньпін, державний секретар США Джон Керрі, міністр фінансів США Джейкоб Лью (справа наліво).

Фото Xіnhua/Укрінформ.