Французькі слідчі вважають, що француз, затриманий у травні в Україні зі зброєю і вибуховими речовинами, найімовірніше, брав участь у контрабанді зброї і не є учасником воєнізованого угруповання. Про це 7 червня з посиланням на прокурора, який веде справу, повідомила агенція Reuters.

 

«Цей молодий чоловік невідомий французькій розвідці, і слідчі органи схиляються до думки про можливу справу із контрабандою зброї», — сказав прокурор комуни Нансі Томас Пісон. Французькі слідчі сумніваються, що затриманий мав «терористичні наміри», тому справу передано у відділ прокуратури Нансі по боротьбі з організованою злочинністю, а не до національного антитерористичного підрозділу в офісі Паризької прокуратури.


Водночас вся ця історія із затриманням на україно-польському кордоні 25-річного громадянина Франції Грегуара Муто, який перевозив цілий арсенал зброї та вибухівку, спричинила неабияку дискусію у французькій пресі.


Le Monde ставить запитання «Чи готував він атаку у Франції, чи мав передати зброю мережі торговців?» і «Який насправді пункт призначення чекав на арсенал? Клієнти торговців зброєю загалом відомі, але їх багато: колекціонери, праворадикальні групи, криміналітет, наркоторговці. Усі перебувають під пильною увагою поліції», — пише видання.


Тим часом газета Lіberatіon цитує джерело в поліції, яке наголошує, що француза затримано в час, коли «Франція та Україна ведуть дискусії щодо вільного пересування громадян між країнами. Завзяття України в цій справі свідчить про бажання продемонструвати серйозність намірів стосовно співпраці між правоохоронними органами і більшу вагу в переговорах». Водночас видання також ставить питання: «Чи збирався хлопець скористатися зброєю, чи планував згодом перепродати?» І чи можна відкидати вірогідність того, що місцеві ультраправі не стануть загрозою внутрішній безпеки країни.


Fіgaro звертає увагу на інформацію, що з початку війни в Україні діє певна кількість французьких волонтерів, «які нерідко є членами праворадикальних угруповань і приїхали воювати як на боці України, так і на боці проросійських ополченців, яких підтримує Москва».


А місцева лотарингійська газета Depeche du Mіdі більше уваги приділила самій персоні Грегуара, назвавши його загадковим блондином з блакитними очима, який має репутацію дуже сором’язливого і стриманого хлопця, захопленого сільським господарством і, зокрема, скотарством. Видання повідомило, що він мав дівчину в Україні, а тому часто туди їздив. І сусіди, і знайомі, і роботодавець в один голос заявляють, що ніколи не чули, щоб Муто взагалі говорив про політику.


Водночас голова СБУ Василь Грицак не має жодних сумнівів, що заарештований громадянин Франції належав до радикальної правої організації, яка планувала напади під час чемпіонату Європи з футболу. «Він висловлював готовність чинити терористичні акти на території Франції, він висловлював невдоволення багатьма речами. Він говорив, що існує організація, і він є її членом. Він не був схожий на людину, яка хоче купити зброю і доставити її до Франції», — наголосив Василь Грицак в інтерв’ю кореспонденту «Євроньюз» у Києві Серджіо Кантоне.