У медичному центрі "Нові Санжари", що на Полтавщині, презентували новітнє обладнання для реабілітації поранених учасників АТО. Розташована в однойменному селищі-райцентрі оаза здоров'я та відпочинку належить Національній гвардії України. Згадане обладнання для неї вартістю майже 65 тисяч євро придбали за кошти одного з трастових фондів НАТО.

 

На знімках:

 

Ігор ХАБЛО вже випробував надсучасний апарат "Артромод" у дії

 

за допомогою новинки Євген ГАРЬКАВИЙ розробляє колінний суглоб

 

Тож в урочистостях з нагоди презентації, крім персоналу закладу й пацієнтів, узяли участь керівники Нацгвардії та представництва НАТО в Україні, очільники області, району, селища, представники громадських організацій захисників нашої держави. При цьому фахівці медцентру, котрі вже випробували новинки в дії, зазначили, що йдеться про надсучасне устаткування для відновлення рухливості суглобів після травм і операцій. За його допомогою можна також ефективно лікувати серцево-судинні, цереброваскулярні, гастроентерологічні та інші захворювання.

 

Присутні оглянули апарати для реабілітації різних видів суглобів методами електромеханотерапії, гальванічні ванни та спеціальний душ. Їх виготовили в Німеччині, а привезли у Нові Санжари два тижні тому.

 

У головному корпусі центру під наглядом медсестер одержували відповідні процедури учасники АТО з Полтавщини Ігор ХАБЛО та Євген ГАРЬКАВИЙ. Перший із них був тяжко поранений поблизу Дебальцевого, лікувався в госпіталях Артемівська, Харкова, Полтави. Однак такого сучасного реабілітаційного обладнання там не було. Тож сьогодні, за словами Ігоря, "рука працює на 50 відсотків". Після того, як тут, у центрі, почав "одягати" на неї спеціальні пристосування новітнього апарату, відчув зміни на краще. Зокрема, вже впевненіше розгинаються пальці.

 

Його побратим Євген дістав контузію та травму коліна під час боїв біля відомої шахти "Бутовка". Тепер за допомогою однієї з новинок під наглядом медиків розробляє саме колінний суглоб.

 

Командувач Національної гвардії України Юрій АЛЛЕРОВ подякував іноземним партнерам за реальну допомогу в лікуванні поранених бійців. Голова представництва НАТО в Україні Александер ВІННІКОВ запевнив присутніх у тому, що Альянс нарощуватиме підтримку України, яка потерпає від збройної агресії Росії. За його словами, обсяги збільшення такої допомоги вже за місяць обговорюватимуть на саміті НАТО у Варшаві (Республіка Польща). Співпрацю в медичній сфері керівник сектору проектів трастових фондів НАТО Фредерік ПЕЖО назвав демонстрацією "людського обличчя" Північноатлантичного блоку. Про важливість реалізації таких проектів говорили голова ОДА Валерій ГОЛОВКО та народний депутат України, колишній селищний голова Нових Санжар Андрій РЕКА. Зрештою, всі зійшлися на тому, що зупиняти будь-які прояви агресії у міждержавних стосунках треба спільними зусиллями.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтавська область.

 

Голос України