"Голос України" вже писав про намагання Міноборони України "узаконити" захоплення під полігон земель Національного природного парку "Олешківські піски" на Херсонщині. Але тепер генеральська "експансія" навіть вийшла за межі парку. Цей факт виявили працівники Цюрупинського держлісгоспу, одразу повідомивши про нього обласному управлінню лісового та мисливського господарства.

 

-- Майже три тисячі гектарів території Дніпровського лісництва Цюрупинського ЛГ військовослужбовці обкопали траншеями та виставили варту. Вартові не пускають туди навіть лісників, посилаючись на проведення навчань. Але згідно з вітчизняним законодавством використання земель державного лісового фонду для цього організатори навчань повинні узгоджувати із адміністрацією лісгоспів. А цього зроблено не було, -- обурюється начальник відділу лісового господарства управління Леся МЕЛЬНИЧЕНКО. -- Працівники лісгоспу намагалися припинити порушення закону, але їх у відповідь звинуватили у сепаратизмі.

 

Частина Дніпровського лісництва, яка раптом стала недоступною навіть для самих лісників, є масивом дуже цінних насаджень акації та кримської сосни віком від 50 до 70 років. Захисники природи наразі не мають уявлення, що з ними відбувається у "забороненій зоні" і чи не вирубують тихцем деревину на дрова та для облаштування "навчальних" укріплень. Підстави для таких побоювань є: протягом останніх місяців у районі зафіксували кілька фактів браконьєрських вирубок за участю військових. Щоразу для виправдання скоєного екологічного злочину вони посилалися на накази своїх командирів.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України