Вперше на Херсонщині в обласній клінічній лікарні виконали надскладну операцію -- видалили пухлину безпосередньо у спинному мозку, жодним чином не зашкодивши пацієнту. Про існування цієї пухлини 53-річний мешканець одного з сільських районів краю спочатку навіть не підозрював. У нього почали слабшати ноги, і чоловік пішов до місцевого невропатолога. Той безапеляційно заявив, що пацієнт потерпає від звичайного остеохондрозу, і обрав відповідну тактику лікування. Яке, звичайно, не допомагало -- хворий почувався дедалі гірше. За рекомендацією іншого медика пройшов діагностику методом магніторезонансної томографії і вжахнувся: у глибині спинного мозку на рівні трьох хребців була пухлина.

 

Розвиваючись протягом двох років, пухлина поволі, але невблаганно тиснула на тоненькі волокна -- шляхи, що передають сигнали від головного мозку до м'язів. Менші у діаметрі, ніж навіть павутиння, через цей тиск вони дедалі більше розтягувалися -- за якийсь час чоловік взагалі міг втратити змогу рухатися. Без термінової операції не обійтися -- кожна година зволікань зменшувала шанси на одужання. Та видаляти пухлину в спинному мозку потрібно було з ювелірною точністю. За надвідповідальну роботу взялися два досвідчені нейрохірурги -- Олексій ЛЕОНТЬЄВ та Олег СЕЛЕДЕЦЬ. Протягом п'яти годин вони дрібнесенькими шматочками вирізували "незручне" утворення за допомогою німецького мікрокоагуляційного апарату та під мікроскопом, що давав 12-кратне збільшення операційного поля. Зрештою, лікарям усе вдалося.

 

-- Пацієнт пішов додому на своїх ногах -- жодні неприємні відчуття його більше не турбували. Надалі відпрацьовану технологію і тактику лікування можна буде застосовувати на інших недужих. Для них це теж добре -- адже раніше для видалення так званих інтрамедуллярних пухлин доводилося лягати до клінік у великих містах України. А такі поїздки коштували чималих грошей, та й переносити дорогу хворим людям було нелегко. Тепер можемо надавати їм кваліфіковану допомогу на місці, -- втішений завідувач нейрохірургічного відділення обласної клінічної лікарні Херсона, кандидат медичних наук Олексій Леонтьєв.

 

ФАКТ

 

Пухлина в спинному мозку є надзвичайно рідкісним утворенням. За підрахунками фахівців, вона зустрічається лише в однієї зі ста тисяч людей.

 

Лікарі всього світу досі не знають достеменно, чому в спинному мозку раптом виникає пухлина, і навіть не злоякісна. За однією з гіпотез, її розвиток може запустити раптовий генетичний збій. Та людям у білих халатах треба вміти її долати. Адже інакше пацієнт просто не повернеться до повноцінного життя. Тож перемогу над підступною хворобою, що її цілком заслужено записали на свій рахунок херсонські нейрохірурги, громаді можна тільки вітати.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України