Протягом останніх двох років влада зробила вагомі кроки для захисту бійців, що беруть участь в АТО. Якщо ще на початку антитерористичної операції більшість добровольців були «поза законом», то сьогодні держава юридично забезпечила соціальний і правовий захист таких осіб на належному рівні. Під час унормування визначення статусу добровольців, які брали участь в АТО, для соціального захисту з боку держави виникла необхідність приєднання добровольчих батальйонів до утворених відповідно до законів України військових формувань або правоохоронних органів.

 

Оскільки не всі добровольчі батальйони приєдналися до військових формувань або правоохоронних органів, у їхніх бійців виникають проблеми з оформленням статусу учасника бойових дій. Ще більші проблеми — у сімей таких воїнів у зв’язку з необхідністю лікування поранених захисників, їх похованням та неможливістю отримати пільги, передбачені для учасників бойових дій.


Виправити ситуацію намагається і місцева влада. Заради зниження соціальної напруги серед бійців добровольчих формувань та членів їх сімей на місцях почали видавати посвідчення «бійця-добровольця». Так, наприклад, на офіційному сайті Івано-Франківської обласної державної адміністрації (http://www.іf.gov.ua) розміщений Порядок подання документів на розгляд спеціальної комісії для встановлення осіб бійців-добровольців АТО.

Аналогічні рішення прийняті також і в Тернопільській області. У посвідченні замість терміну «учасник бойових дій» вживається «боєць-доброволець АТО». Виданий документ діє лише на території відповідної області. Заміна понять зумовлена тим, що надання статусу учасника бойових дій є не компетенцією місцевих рад, а функцією комісій, утворених в Міноборони, МВС, Національній поліції, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, адміністрації Держприкордонслужби, адміністрації Держспецтрансслужби, Генеральній прокуратурі України, Управлінні державної охорони, адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС, ДПтС.


Окрім того, перелік документів, необхідний для отримання статусу «боєць-доброволець АТО», є доволі простим, а тому не можна виключати, що за наявності корупційного фактора кількість пільговиків може збільшитись, а це відіб’ється на місцевих бюджетах. Саме з них місцева влада планує фінансувати пільги, що надаватимуться добровольцям, які брали участь в АТО, але їх формування не приєдналися до офіційних військових формувань.


Заміна понять проблему не вирішить


Органи державної влади зобов’язані діяти лише в межах своїх повноважень. Якщо місцева влада надає статус «боєць-доброволець АТО», який не передбачений законодавством, то особи, які його отримають, не можуть претендувати на пільги для учасників бойових дій, передбачені Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Так, наприклад, учасникам бойових дій надано право першочергового відведення земельних ділянок, а у разі надання такої першочерговості бійцю-добровольцю АТО місцевою владою це рішення може бути оскаржене до суду тим же учасником бойових дій, який отримав статус у визначеному законом порядку і теж перебуває в черзі. Юристи зазначають, що фінансування пільг, наданих бійцям-добровольцям АТО, є доволі сумнівним.


Отже, бійці добровольчих батальйонів за принципами соціальної справедливості мають такі самі пільги, як і інші захисники, проте за умови, що такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил, МВС, Національної поліції, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

 

Довідка

 

На сьогодні чинна постанова уряду № 413 від 20 серпня 2014 року визначає процедуру надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, в тому числі особам, які у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в антитерористичній операції. У разі виникнення у бійців добровольчих батальйонів правових проблем їм необхідно звертатись до суду. Заява подається за місцем проживання з метою встановлення судом фактів, що мають юридичне значення (наприклад, участі в бойових діях). Після набрання рішенням суду законної сили боєць може звертатися до відповідної комісії з проханням про присвоєння відповідного статусу.