Пацієнтові видалили пухлину в спинному мозку

Уперше на Херсонщині в обласній клінічній лікарні виконали надскладну операцію — видалили пухлину безпосередньо у спинному мозку, жодним чином не зашкодивши пацієнту. Про існування цієї пухлини 53-річний мешканець одного з сільських районів краю спочатку навіть не знав. У нього почали слабшати ноги, і чоловік пішов до місцевого невропатолога. Той безапеляційно заявив, що пацієнт потерпає від звичайного остеохондрозу, й обрав відповідну тактику лікування. Яке, звичайно, не допомагало — хворий почувався дедалі гірше. За рекомендацією іншого медика пройшов діагностику методом магніторезонансної томографії і вжахнувся: безпосередньо в глибині спинного мозку на рівні трьох хребців була пухлина.

Розвиваючись протягом двох років, пухлина поволі, але невблаганно тиснула на тоненькі волокна — шляхи, що передають сигнали від головного мозку до м’язів. Менші в діаметрі, ніж навіть павутиння, через цей тиск вони дедалі більше розтягувалися — за якийсь час чоловік взагалі міг втратити змогу рухатися. Без термінової операції було не обійтися: кожна година зволікання зменшувала шанси на одужання. Та видаляти пухлину в спинному мозку потрібно було з ювелірною точністю. За надвідповідальну роботу взялися два досвідчені нейрохірурги — Олексій Леонтьєв та Олег Селедець. Упродовж п’яти годин поспіль вони дрібнесенькими шматочками вирізували «незручне» утворення за допомогою німецького мікрокоагуляційного апарату та під мікроскопом, що давав 12-кратне збільшення операційного поля.

— Пацієнт пішов додому на своїх ногах — жодні неприємні відчуття його більше не турбували. Надалі відпрацьовану технологію і тактику лікування можна буде застосовувати на інших недужих. Раніше для видалення так званих інтрамедуллярних пухлин доводилося лягати до клінік у великих містах України. А такі поїздки коштували чималих грошей, та й переносити дорогу хворим людям було нелегко. Тепер спроможні надати їм кваліфіковану допомогу на місці, — втішений завідувач нейрохірургічного відділення обласної клінічної лікарні Херсона кандидат медичних наук Олексій Леонтьєв.

Лікарі всього світу досі не знають достеменно, чому в спинному мозку раптом виникає пухлина, і навіть не злоякісна. За однією з гіпотез, її розвиток може запустити раптовий генетичний збій. Та, незважаючи на це, людям у білих халатах треба вміти її долати. Тож перемогу над підступною хворобою, що її цілком заслужено записали на свій рахунок херсонські нейрохірурги, можна тільки вітати.

Херсон.

Факт

Пухлина в спинному мозку є надзвичайно рідкісним утворенням. За підрахунками фахівців, вона зустрічається лише в однієї людини на кожних сто тисяч.