Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку) взяв участь у форумі «Майбутнє електронного врядування в Україні», на якому обговорювали проблему прозорості та відкритості влади, у тому числі у використанні державних фінансів, державних закупівлях відповідно до Закону «Про відкритість використання публічних коштів».

Цей закон було ухвалено парламентом у 2015 році, і у рамках проекту «Відкритий бюджет» уже створено портал, на якому можна ознайомитися  з використанням органами влади бюджетних коштів. Відкрити свої бюджети та документообіг зобов’язані всі органи влади — і парламент, як вищий законодавчий орган, і міністерства та відомства, обласні держадміністрації та місцеві ради.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зазначив, що електронне врядування — дуже добрий і яскравий приклад співпраці громадського сектору і законодавчої та виконавчої влади. Глава парламенту пригадав гасло на барикадах Майдану — «Вибачте за незручності — ми змінюємо країну», наголосивши, що так можна казати і сьогодні. Бо ті інновації, які започатковано для відкритості влади, у відносинах «громадянин—держава» — творять революційні зміни у сфері боротьби з корупцією. 

«Коли говоримо про боротьбу з корупцією, найбільш ефективний спосіб подолати її — це прозорість, — наголосив А. Парубій. — Прозорість діяльності органів виконавчої влади, представницької та законодавчої влади. Ми повинні, як рентгеном, засвітити всю діяльність усіх органів влади. І тоді зможемо побачити ті сфери, які заражені корупцією». При цьому Голова Верховної Ради наголосив, що боротьба з корупцією не означає, що ми повинні знайти декількох корупціонерів і публічно їх засудити, хоча це також необхідно. «Але щоб знищити корупцію як явище, необхідно на всіх рівнях мати прозорість влади і забезпечити доступ будь-якого громадянина до інформації. І власне електронна демократія, електронне врядування дає нам цю змогу», — зауважив він.

Верховна Рада вже зробила на цьому напрямку важливі кроки — зокрема, започатковано і діють проекти «Відкритий парламент» та електронного врядування, відкрито доступ до всіх документів, які зареєстровано у парламенті. А. Парубій відзначив, що важливим також є відкриття інформації про майно не тільки чиновників, а й усіх громадян. І запевнив, що всі ініціативи громадянського суспільства щодо більшої відкритості та прозорості влади і надалі будуть максимально підтримуватись парламентом. Глава парламенту також відзначив, що парламент зараз спроможний ухвалювати конструктивні рішення, і зараз налагоджено співпрацю з урядом та виконавчою владою. «Ми маємо унікальний період, коли найбільш сміливіші та революційні ідеї можемо втілювати у життя», — сказав А. Парубій.

У роботі форумі, який організували і провели Реанімаційний пакет реформ та Центр політичних студій і аналітики «Ейдос» за підтримки Європейського Союзу, взяли участь керівники міністерств та державних агенцій, служб, органів місцевого самоврядування — обласних держадміністрацій та місцевих рад.

Ідея відкриття бюджетів і використання державних фінансів у світі не нова, але в Україні тільки започатковується, — зазначив голова Центру «Ейдос» Віктор Таран. Експерт розповів, що в рамках проекту «Відкритий бюджет» 24 органи місцевого самоврядування вже відкрили свої бюджети — першим був Львів, потім Вінниця, Херсон, Бахмут, Хмельницький, Івано-Франківськ, Тернопіль, Харків, Краматорськ, Черкаси, Одеса та інші міста України. Десять місцевих рад прийняли так звані бюджетні регламенти — хоча це ще не законодавча норма, а лише експеримент. До кінця 2016 року на спеціальному веб-порталі планують візуалізувати 100 місцевих бюджетів, з якими зможе ознайомитися кожен громадянин. Представники громадських організацій розробили і передали до парламенту пропозиції щодо вдосконалення законодавства у сфері відкритості та публічності влади. Представники міністерств та відомств поінформували, як у них впроваджується електронне врядування. Зокрема, заступник міністра інфраструктури України Дмитро Роменський повідомив, що у їх міністерстві вже впроваджено систему електронного документообігу з електронним цифровим підписом — на оновленому веб-сайті створено електронну приймальню, де кожен громадянин може записатися на прийом до міністра чи його заступників або залишити звернення, а потім перевірити хід його виконання. На порталі Мінінфраструктури вже відкрито дані про ремонт доріг, обсяги пасажирських перевезень, бази договорів оренди, річних планів закупівель тощо.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відповів на запитання журналістів щодо поточних політичних подій

Призначення нового складу ЦВК

Питання про призначення членів Центральної виборчої комісії розглядатиметься згідно з процедурою — кожна постанова щодо кожного кандидата окремо ставитиметься на голосування, — заявив глава парламенту. Розгляд цього питання у парламенті, за словами А. Парубія, відбудеться наступного пленарного тижня після висновку профільного комітету.

«Ніякого пакетного голосування за членів ЦВК не буде і не може бути, — сказав глава парламенту. — Ми не можемо поставити під сумнів саму процедуру цього рішення, бо це для суспільства і для експертного середовища є дуже резонансним. І тому кожна кандидатура окремою постановою буде виноситися в сесійний зал Верховної Ради».

Дванадцяту кандидатуру до складу ЦВК (адже Президент вніс до парламенту подання лише щодо призначення 11 з 12 членів ЦВК) має внести також глава держави, — відзначив А. Парубій. Адже Верховна Рада не може перейняти цієї функції у Президента.

Послаблення тиску на агресора

Андрій Парубій розцінив рішення Сенату Французької Республіки щодо поетапного послаблення санкцій стосовно Росії як «рекомендаційне». «Кінцеве рішення приймається урядом і, звичайно, я дуже розраховую на те, що уряд Франції прийме відповідальне рішення і підтримає санкції, — сказав глава парламенту. — На сьогодні це одне з найважливіших питань, яке об’єднує весь Європейський Союз. У час, коли Путін кинув виклик не тільки Україні, а і всьому вільному світу, коли він своїми діями порушив ключові фундаментальні цінності та принципи безпеки, ЄС повинен продемонструвати максимальну єдність в питанні оцінки дій Путіна».

До того ж А. Парубій відзначив, що відбувається величезний тиск російської пропаганди і російського лобі задля послаблення санкцій щодо Росії. «Але сподіваюся і вірю, що уряд Франції, як і уряди всіх інших країн ЄС, приймуть відповідальне і однозначне рішення про продовження санкцій проти Росії, і це станеться найближчим часом, буквально за кілька тижнів», — заявив Голова Верховної Ради України.

Зміни до Конституції щодо децентралізації

Відповідаючи на запитання «Голосу України», Голова Верховної Ради висловився за те, щоб розпочати розгляд змін до Конституції щодо децентралізації з нуля, прибравши з них пункт про особливий статус Донбасу.
«Я вже давно висловив свою позицію, що децентралізація — це одна з найбільш масштабних реформ, які сьогодні потребує Україна, — сказав А. Парубій. — Вважаю, що пункт, який стосується окремого способу самоврядування окремих районів Донецької та Луганської областей, — не є обов’язковим для реформи децентралізації, адже він викликає найбільше дискусій. І якби цей пункт був вилучений, я переконаний — ми могли би знайти у залі 300 голосів під реформу децентралізації, так само, як ми знайшли 300 голосів під реформу судоустрою».

При цьому глава парламенту відзначив, що він провів відповідні консультації з юристами, фахівцями з конституційного права, однак вони стверджують, що не можна між першим і другим читанням конституційних змін вносити будь-які правки — навіть кому. «Якщо проголосовано в першому читанні, і є висновок Конституційного Суду, ми не можемо нічого змінювати на тому шляху, — сказав А. Парубій. — Єдине, що можемо змінити, — це повернутися до самого початку, тобто — постанова і рішення про вилучення цього пункту і повторне направлення до Конституційного Суду. Фактично повернутися на шлях з самого початку». Водночас А. Парубій зазначив, що на сьогодні це — «важка для організації ідея». «Хоча, звичайно, можлива», — підсумував він.

Чи можливі перемовини з лідерами «ДНР» і «ЛНР»?

Відповідаючи на запитання «Голосу України» щодо пропозиції Надії Савченко про перемовини з лідерами «ДНР» і «ЛНР» задля звільнення українських заручників, Голова Верховної Ради висловив думку, що не можна вести перемовини з терористичними організаціями.

«Немає ніякого «ДНР» і «ЛНР», є терористичні організації, які сьогодні діють на території України і які діють під повним керівництвом російського агресора, спецслужб і Путіна, — сказав А. Парубій. — І ці терористичні організації є засуджені законодавством, вони визнані як терористи, і я вважаю, що з тими людьми будь-яких переговорів вести ми не можемо. Ми повинні розробляти всі механізми, щоб змусити Путіна забрати російські війська з української території, щоб змусити Путіна вивести озброєних бойовиків, які прийшли з Росії. Коли ми закриємо кордон, коли на нашій території не буде російських військ, — думаю, ми зможемо швидко і ефективно справитися з терористичними групами, які знаходяться на території нашої країни. І українська держава на сьогодні, на щастя, вже має достатньо сил і потуг, щоб ми змогли це питання вирішити швидко і ефективно».

 

 

Робочий момент форуму.

 Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.