Досьє «Голосу України»

 

Андрій Говоров народився 1992 року в Севастополі. Зріст 191 см, вага 91 кг. Спеціалізація — плавець. Майстер спорту міжнародного класу України. Наставник — заслужений тренер України Костянтин Карташов. Закінчив Дніпропетровське вище училище фізичної культури. Нині — студент Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара. Його відзначено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня за досягнення високих спортивних результатів на XXVІІ Всесвітній літній Універсіаді в Казані, виявлені самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України.

 

Наші спортсмени не втомлюються дивувати світ своїми перемогами. Днями Андрій Говоров виборов дві золоті медалі на першому етапі престижної серії «Маре Нострум» у Монте-Карло. Обидва рази він перемагав з рекордом.

На дистанції 50 метрів батерфляєм Андрій показав час 23,17 і встановив найкращий результат у Європі. А 50-метрівку вільним стилем він проплив за 21,62, встановивши новий рекорд України.

 

Нагадаємо, на початку травня у Лондоні Андрій здобув титул чемпіона Європи. У запливі на 50 метрів батерфляєм він блискавично обігнав суперників і встановив рекорд турніру.


Попри щільний графік змагань, Андрій погодився розповісти «Голосу України» про свої успіхи в цьому сезоні та підготовку до Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро.


— Андрію, як ти починав свою спортивну кар’єру?


— Мама привела мене до тренера Олени Бойченко. З того часу я став займатися плаванням. Хоча міг стати і лижником, і хокеїстом. У п’ятому класі я виграв чемпіонат міста в лижних перегонах, перемігши всіх своїх однолітків на трикілометровій дистанції. А коли ми приїхали до Підмосков’я, я був капітаном команди «Кристал» (Електросталь), що грає в молодіжній хокейній лізі. Якби не сімейні проблеми, я міг би стати хокеїстом. А так переїхали до Дніпропетровська. І не жалкую, що став плавцем. Плавання — моя робота і моє життя.


— Вітаємо з успішним виступом у Лондоні. Як оцінюєш свій виступ на першості континенту?


— У Лондоні ми виправдали всі очікування, виборовши «золото» і «срібло», що підтверджує правильність підготовки до Олімпіади в Ріо. Я в батерфляї, не тренуючись у ньому взагалі, показую кращий результат у світі за всю історію. Відразу після цього надійшло багато пропозицій, контракти пропонують зараз, я поки що думаю. Дуже щільна боротьба була з олімпійським чемпіоном Флорентом Мамаду. Я дуже задоволений результатом.


— Як атмосфера в Монте-Карло? Скільки ще буде стартів?


— Зараз я перебуваю на змаганнях «Маре Нострум», які передбачають три етапи. Це Монако, Кане-ан-Руссійон, Барселона. Так само планую виступити на відкритому чемпіонаті Франції. Плюс розглядаємо інші запрошення. А атмосфера просто чудова.


— До Бразилії коли потрібно прилетіти, щоб акліматизуватися?


— Я їду на збір за місяць, 4 липня, відразу після відкритого чемпіонату Франції вилітаємо. Їдемо заздалегідь, щоб не було ризиків акліматизації, спокійно доробити всю свою роботу. Графік розплановано. Підхід професійний — з підтримкою держави, клубу та тренера. Все складається якнайкраще.


— Які сподівання на Олімпіаду?


— Усе залежить від того, як минатимуть останні два місяці підготовки. Якщо говорити про шанси, то вони, вважаю, є. Хоча багато хто говорить про те, що Флорент Мамаду непереможний. Але якщо потрапляєш у фінальний заплив, то шанси стають рівними. Найголовніше для мене — у тренуваннях комбінувати те, що напрацював за останні два роки.


— Яку дистанцію долатимеш у Бразилії?


— Тільки 50 метрів вільним стилем. Той результат, який у мене виходить на 100 метрах батерфляєм, дає можливість потрапити до півфіналу, а ось у фінал з таким часом я не потраплю. Тому готуватися на дві дистанції, як на мене, це просто марнувати час, краще підготуватися до того змагання, де є великі шанси заробити медаль.

 

Досягнення


Дворазовий чемпіон Перших юнацьких Олімпійських ігор у Сінгапурі, багаторазовий чемпіон і призер чемпіонатів світу та Європи серед юніорів, багаторазовий призер чемпіонатів Європи, дворазовий рекордсмен Європи серед юніорів на дистанції 50 м батерфляєм, шестиразовий рекордсмен України на дистанціях 50 м і 100 м вільним стилем та 50 м батерфляєм у коротких басейнах.

 

Коментар

 

Головний тренер збірної команди України з плавання та голова тренерської ради Федерації плавання України Андрій Сердінов:


— Андрій Говоров готується у Сан-Пауло до Олімпійських ігор. Він тренується там разом з рекордсменом світу й олімпійським чемпіоном, бразильським плавцем Сезаром Сіело Фільо. Він — один з головних суперників Андрія. Тож спаринги-тренування із ним дадуть змогу лідеру нашої команди покращити власні результати.

 

Чемпіонат Європи (Лондон, 2016 рік).

 

Юнацькі Олімпійські ігри (Сінгапур, 2010 рік).

Фото надані НОК України.