В Українському кризовому медіа-центрі було презентовано соціологічне дослідження, яке провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва і соціологічна служба Центру Разумкова.

Респондентам пропонували відповісти, що вони думають щодо майбутнього Криму. Згідно з дослідженням, абсолютна більшість опитаних — 69% — висловила переконання в тому, що Крим має входити до складу України, 12% підтримують ідею того, щоб Крим мав статус незалежного державного утворення, і лише 7% опитаних готові погодитися на те, щоб Крим входив до складу Росії.

На перший погляд результати опитування є більш-менш оптимістичними. Однак, на думку глави Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата України Рефата Чубарова (на знімку), дуже насторожує той факт, що понад 30% українців вважають, що Крим хоч і має повернутися до складу України, але при цьому упевнені, що нині це питання не актуальне. До слова, ще рік тому, коли проводилося аналогічне опитування, кількість респондентів, які так вважали, було набагато менше.
— Це досить тривожний сигнал, — вважає Рефат Чубаров. — Питання повернення Криму, а отже, і відновлення територіальної цілісності нашої держави не може бути віднесено на другий чи третій рядок. Усі ті, хто каже, що питання повернення Криму несвоєчасне, фактично здають усю Україну Путіну, а його головний ресурс нині — це час.
Нагадаємо, 15 червня у Верховній Раді України відбудуться парламентські слухання на тему «Стратегія реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь: проблемні питання, шляхи, методи та способи».