У медичному центрі «Нові Санжари», що на Полтавщині, презентували новітнє обладнання для реабілітації поранених учасників АТО. Розташована в однойменному селищі-райцентрі оаза здоров’я та відпочинку належить Національній гвардії України. Обладнання вартістю майже 65 тисяч євро придбали за кошти одного з трастових фондів НАТО.

Тож в урочистостях з нагоди презентації, крім персоналу закладу й пацієнтів, узяли участь керівники Нацгвардії та представництва НАТО в Україні, очільники області, району, селища, представники громадських організацій. При цьому фахівці медцентру, котрі вже випробували новинки в дії, зазначили, що йдеться про надсучасне устаткування для відновлення рухливості суглобів після травм і операцій. За його допомогою можна також ефективно лікувати серцево-судинні, цереброваскулярні, гастроентерологічні та інші захворювання.
Присутні оглянули апарати для реабілітації різних видів суглобів методами електромеханотерапії, гальванічні ванни та спеціальний душ. Їх виготовили в Німеччині, а привезли до Нових Санжарів два тижні тому.
У головному корпусі центру під наглядом медсестер пройшли відповідні процедури учасники АТО з Полтавщини Ігор Хабло та Євген Гарькавий. Перший із них був тяжко поранений поблизу Дебальцевого, лікувався в госпіталях Артемівська, Харкова, Полтави. Однак такого сучасного реабілітаційного обладнання там не було. Тож сьогодні, за словами Ігоря, рука працює на 50 відсотків. Після того, як у центрі почав «одягати» на неї спеціальні пристосування, відчув зміни — впевненіше розгинаються пальці.
Його побратим Євген дістав контузію та травму коліна під час боїв біля відомої шахти «Бутовка». Тепер за допомогою однієї з новинок під наглядом медиків розробляє колінний суглоб.

Полтавська область.

 

 

Ігор Хабло вже випробував надсучасний апарат «Артромод» у дії.

Фото автора.