Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд взяла участь у відкритому форумі «ЧЕСНО. Фільтруй суд: через очищення — до справедливого суду». Під час обговорення перспектив судової реформи, парламентарій закликала бути відповідальним у розумінні того, що дають нещодавно ухвалені зміни до Конституції. «Люди, які кажуть, що зроблено судову реформу, щонайменше не розуміють, а щонайбільше — вводять суспільство в оману», — сказала вона. Перетворення в секторі юстиції, на переконання О. Сироїд, не можуть бути швидкими. Корумпованість судді, мовляв, починається тоді, коли студент вперше кладе в залікову книжку банкноту під час іспиту. У цьому процесі задіяні всі — і судді, і адвокати, і прокурори, і судові експерти.

Говорити про покращення в цій сфері можна буде тільки тоді, коли зміни торкнуться всіх складових цього процесу.

 

Нововведення в Основному Законі заступник глави парламенту порівняла зі шляхом із єгипетської неволі, який пройшли євреї. «Проблема в тому, — сказала вона, — що Мойсея нема». Цим лідером, на думку законотворця, не може стати політик, бо він не вестиме за собою служителів Феміди. Судова система мусить сама сформувати для себе авторитет — люди в мантії мають знайти Мойсея у своїх лавах. Водночас парламентарій припустила: роль поводиря в сучасних реаліях може відігравати новосформований Верховний Суд, якщо знайдеться достатня кількість людей, достойних цього органу. Оксана Сироїд закликала всіх юристів скористатися можливостями, які відкривають зміни до Конституції, й подавати свої кандидатури. «Якщо туди не подасться жодна достойна людина, кого ми будемо звинувачувати, що Верховний Суд залишиться в такому стані, яким він є сьогодні? — запитала вона. — На совісті кожного, хто сидить у цьому залі, подумати: чи знаєте ви хоча б одного ціннісного суддю, адвоката чи науковця з юридичним дипломом? Прийдіть до цієї людини, станьте на коліна і благайте, щоб вона погодилася піти в новий Верховний Суд». Це може стати правдивим початком шляху, вважає заступник Голови Верховної Ради. А вже наступним кроком, на її думку, мають стати зміни, які дозволять подолати корупцію в самій юридичні освіті і гарантувати її якість. Це дасть змогу сподіватися на те, що через 20 років ми отримаємо суддю нової формації.

Міністр юстиції Павло Петренко також висловив стурбованість тим, що нині відбувається в галузі правосуддя. «Люди, наділені величезними повноваженнями для захисту, втратили свою даровану Конституцією незалежність і стали залежними від влади, олігархів або грошей», — сказав він. Відбувалося це протягом багатьох років, а всі реформи системи зводилися до того, щоб посилити контроль над суддею. Критичною точкою в цьому процесі, за словами урядовця, стала зневага народу до служителів Феміди. Однак він не погодився із О. Сироїд у тій частині, що судова система повинна реформувати сама себе. Будь-яку зміну необхідно втілювати, маючи політичне лідерство і відповідальність, вважає він. «Для всіх інституцій влади стане викликом проведення конкурсів, — сказав П. Петренко. — Наше завдання — докласти максимальних зусиль, щоб ці конкурси проходили публічно і чесно, щоб нарешті поновити довіру до тих суддів, яких оберуть у нову систему». На думку міністра, судова система зміниться тільки, якщо насправді відкриється доступ до професії судді тим, хто ніколи й подумати не міг про суддівську мантію через відсутність знайомих чи грошей. Це чи на найголовніша перевага ухвалених до Конституції змін. «Не потрібно опускати руки й казати, що все погано, — зауважив урядовець. — Ми повинні скористатися цим шансом і створити всі умови, щоб люди повірили і прийшли на конкурси». Саме так відбудеться перезавантаження всієї судової системи.

Учорашній форум став першою подією в рамках нової кампанії руху «ЧЕСНО». Його учасники мають намір активізувати суспільство для очищення суддівського корпусу.

Цей захід вони провели за підтримки шведського уряду.