Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зустрілася зі слухачами Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України — головами районних державних адміністрацій, районних, сільських рад, депутатами місцевих рад та працівниками центральних органів виконавчої влади, Вищого адміністративного суду України. «Сьогодні на місцях керувати набагато складніше, ніж бути народними депутатами, тому що саме ви, насамперед, маєте спілкуватися з людьми, доносити їм правду відносно певних дій влади і зустрічатися зі щоденними проблемами громадян. Тому для мене велика честь поспілкуватися з вами в Києві», — сказала Ірина Геращенко.

Під час виступу Перший заступник глави парламенту торкнулася питання безвізового режиму. «Наша країна повністю виконала план дій щодо візової лібералізації. Тепер ми очікуємо від Європейського Союзу виконання їх зобов’язань з надання Україні безвізового режиму. Залишилося дві процедури в цьому напрямку. Перша — дебати в Європарламенті, які мають надати дозвіл на скасування віз. Друге — після дебатів має відбутися засідання Ради ЄС, котре остаточно визначить термін введення безвізового режиму. І після опублікування відповідного рішення в європейському віснику воно вступить у дію», — розповіла Ірина Геращенко.

Вона підкреслила, що, попри війну на сході, рекордну кількість для повоєнної Європи внутрішніх переселенців, Україна не створила жодних міграційних ризиків для країн ЄС. Європа це визнає. Згідно зі статистикою Євросоюзу, українців, котрі з порушенням перетнули кордон, всього два відсотки зі всього загалу. 

Також Перший заступник глави парламенту розповіла про ситуацію на сході країни. Зокрема, народний депутат наголосила: санкції проти Російської Федерації мають тривати до повного виконання Мінських угод. У всіх заявах української влади ніде не сказано, що ці угоди повністю виконуються.

Ірина Геращенко зазначила: Україна вимагає виконання насамперед безпекового блоку Мінських угод — припинення вогню, відведення техніки, виведення іноземної зброї і найманців. Потім мають бути звільнені всі заручники. Сьогодні, за її словами, на окупованих територіях у полоні залишається 112 українців. На жаль, бойовики не дають точної інформації про місце утримання багатьох із них.

«Росія намагається прив’язати звільнення заручників до питання амністії. Але це абсолютно різні пункти Мінських угод. Про це сьогодні йде дискусія, в тому числі в Мінську», — повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради. Ірина Геращенко наголосила: вибори на Донбасі для України є важливими, оскільки через волевиявлення зможемо отримати легітимну владу. Вони можуть проходити тільки за умови безпеки всіх учасників процесу, за стандартами ОБСЄ, за українським законодавством, за участю українських партій.

 

 

Ірина Геращенко — Перший заступник Голови Верховної Ради, Валентина Гошовська — директор Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів, завідувач кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.