Японія стривожена тим, що в акваторію, яка прилягає до її територіальних вод, зайшли почергово китайські та російські кораблі. 

 

Як зазначає агентство Kyodo, екіпаж есмінця морських сил самооборони «Сетогірі» в районі архіпелагу Сенкаку підтвердив захід великого протичовнового корабля ВМС КНР в четвер близько години ночі. Корабель покинув цю зону десь о третій годині. Представники міноборони Японії зазначають, що це перший підтверджений захід китайського бойового корабля в зону, яка прилягає до японських територіальних вод поблизу островів Сенкаку, на котрі пред’являють свої права також КНР та Тайвань.


У міністерстві також повідомили, що ще до 10-ї години вечора в середу до зони, що прилягає до цих самих островів, зайшли одразу три російські бойові кораблі, включаючи один есмінець. Вони пробули там майже шість годин і також залили цю акваторію після 3-ї години ночі четверга. «Існує вірогідність, що китайський корабель реагував на дії російських», — зазначив міністр оборони Японії Ген Накатані.


Прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе доручив міністерствам та управлінням бути готовими до «несподіваного розвитку подій», а також закликав до тісної координації дій із США та іншими зацікавленими країнами.


До МЗС було викликано посла Китаю, йому висловлено рішучий протест. До Росії звернулися через дипломатичні канали. 


Вчора генсек уряду Йошіхіде Суґа провів прес-конференцію, на якій заявив, що Японія продовжує аналізувати обставини, за яких російські та китайські кораблі зайшли в акваторію поблизу островів Сенкаку.