Лісистий куточок при в'їзді в Тернопіль з львівської траси облюбували лемки для спорудження свого культурно-духовного центру. Ця територія дуже нагадує їм рідну землю, яку вони змушені були покинути 70 років тому.

 

На знімку:

 

хресний хід навколо першого на Тернопільщині лемківського храму

 

Початок центру поклав храм Вознесіння Господнього, освячення якого відбулося минулого четверга -- у свято Вознесіння. На цю подію з'їхалися лемки не лише з різних куточків Тернопільщини, а й з Івано-Франківщини, Львівщини, Закарпаття, Київщини, Житомирщини. "Задум збудувати храм виник у нас майже 20 років тому, -- розповідає одна з ініціаторок його зведення Параска ТРАЧ. -- Це воістину народна будова. Люди давали, хто скільки може. Хто не мав коштів, допомагав власними руками. Ми дуже тішимося, що нарешті матимемо свій храм". Дерев'яна церква, архітектором якої є Олег Джула, лемко за походженням, дуже схожа на храми, які традиційно споруджували на Лемківщині. Їх можна побачити на фотографіях: стенд з двадцятьма знімками розмістили на церковному подвір'ї. Виїжджаючи з рідних країв під час депортації, лемки часто брали з собою найдорожче: ікони, псалтирі, церковне начиння. Дехто й досі зберігає їх у родинах, дехто передав у лемківський музей, а Марія ХОМКО з села Теофіпілки Козівського району віддала сімейні реліквії держархіву області. Службу в новому храмі правитимуть українською мовою, а проповіді священик, за бажанням вірян, виголошуватиме лемківською говіркою. Її чути повсюди, відчувається, що лемки насолоджуються таким спілкуванням. "Лемківські традиції, виражені у вишиванках, архітектурі, побуті, -- це частина культури нашого народу. Вони підкреслюють її багатогранність, -- вважає міський голова Тернополя Сергій НАДАЛ. -- Переконаний, що цей осередок духовності допоможе не лише лемкам, а й всім християнам вистояти у непрості часи".

 

Новозбудований храм поклав початок культурно-духовному центру лемків, який планує звести лемківська спільнота, аби зберегти свої традиції, говірку, пісні, свої строї, вишивку, передавати їх від покоління до покоління. Відбувся перший "Лемківський кермеш" -- празник, престольне свято, під час якого фольклорно-етнографічні колективи показали всю красу і багатогранність лемківської культури.

 

Людмила НАКОНЕЧНА.

Фото автора.

 

Тернопільська область.

 

Голос України