У країні почастішали випадки шахрайств під час придбання техніки в лізинг. Таку інформацію днями на прес-конференції озвучила директор асоціації лізингу України Марина Масіч. За її словами, під виглядом компаній злодії обіцяють простоту в одержанні фінансування: низькі авансові платежі, великі знижки на автомобілі і техніку.


«У країні працює низка організацій, які зареєструвалися у Нацкомфінпослуг. З формальної точки зору вони виконують закон, але не здійснюють функцій лізингу. З клієнтів збирають платежі в розмірі 20—50% від вартості придбаної техніки, які спочатку називають авансами за куплений товар. Однак потім виявляється, що клієнти заплатили гроші за консультаційні послуги. Цей платіж і є шахрайським елементом, після якого всі відносини з лізингодавцем втрачають сенс. Адже коли людина з’ясовує, що заплатила не за частину тіла майбутнього предмета лізингу, а за послуги з оформлення договору, вона потрапляє в ситуацію, коли їй треба або виплачувати весь кредит, або виходити з цих правовідносин. Але тут теж багато проблем. Адже коли клієнт розриває договір, він не отримує права на відшкодування», — зазначила вона.


Своєю чергою генеральний директор лізингової компанії «Еска Капітал» Антон Дядюра каже, що клієнти залучаються до різних акційних пропозицій, які розміщені на інтернет-ресурсах. «Цей безплатний сир рекламується в Інтернеті, клієнт звертається до них і ведеться на низькі ціни... Якщо товар в оголошенні дешевший на тисячі гривень, ніж офіційний прайс виробника, то варто задуматися: щось з цією технікою не так», — каже він.


«Що робити? Єдино правильний спосіб повернути гроші — звернутися до суду. На сьогодні однозначної судової практики немає. Є і позитивні, і негативні рішення судів різних інстанцій. Також, на нашу думку, необхідно звертатися до органів, які контролюють діяльність таких організацій, зокрема, Нацкомфінпослуг та Інспекції з питань захисту прав споживачів», — радить Кирило Казак, партнер юридичної компанії «КПД Консалтинг».